AKO FEJSBUK PADNE NE BRINITE, IMATE ALTERNATIVU: Ove aplikacije su sve popularnije među korisnicima i sve više ih instalira

Autor: Republika

Svet

06.10.2021

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problemi s pristupom Fejsbuku, Vacapu i Instagramu počeli su u ponedeljak nakon 17 sati, a ubrzo su servisi potpuno pali u celom svetu.

Republika

Foto: pixabay.com

Ako padne fejsbuk imate alternativu

Većina korisnika tek su u tih osam sati, koliko otprilike nisu imali pristup aplikacijama, shvatili koliko su zavisni o njima jer mnogi su se pitali - šta ćemo sad raditi?

Zvaničnih informacija o uzrocima nije bilo ni satima nakon pada, ali pad se pripisuje problemima s DNS serverima.

Mnogi su u nedostatku omiljenih mreža odmah pohrlili na Tviter, a korisnici Tik Toka, koji je prošle godine preuzeo prvo mesto najskidanije aplikacije na svetu, gotovo da nisu ni primetili globalni problem.

Oko 21:30 korisnici su počeli da se žale i na probleme na Tviteru gde se prelio dobar deo saobraćaja s Fejsbuka. Na sajtu downdetector su komentarisali kako ne mogu da odgovaraju na objave na Tviteru te da im se odgovori na objave ne prikazuju.

Za "drugi put" korisno je znati da su alternativne aplikacije za komunikaciju Signal i Telegram. Kad je nedavno Ilon Mask savetovao svima prelazak na Signal, aplikacija je zabeležila stotine hiljada preuzimanja u samo nekoliko sati, piše "Jutarnji list".

Kao i Vacap, Telegram je također IM (instant messaging) aplikacija koja omogućava razmenu poruka. Obe aplikacije koriste korisnikov broj telefona kako bi putem njega pristupili kontaktima iz njegovog imenika, i obe relativno slično izgledaju kada ih koristimo.

Ali, Telegram nudi nekoliko zanimljivih opcija poput poruka koje se same uništavaju (koje podržavaju i Mesindžer i Vacap), botova za gifove i slike koje mogu da se koriste u razgovorima, slanje svih vrsta fajlova do 2GB bez ograničenja i korišćenja korisničkog imena umesto broja telefona za dodatan nivo zaštite. Tu su i Telegram kanali u kojima se može dodati do 200 hiljada članova. Postoje kanali za gotovo svaku temu, a svaki od njih podseća na tematsku Fejsbuk grupu ili zajednicu, samo što ekipa razmenjuje informacije putem četaplikacije.

Zanimljivo je da iz Telegrama tvrde kako od svog osnivanja nisu sačuvali niti jedan bajt korisničkih informacija, što za Vacap nikako ne može da se kaže.

Signal je pak najsigurnija aplikacija koja o korisniku ne zna ništa osim telefonskog broja koji se može menjati svaki dan novom SIM karticom. Anonimnost aplikacije je prioritet, a čak je i ikona aplikacije bila ključanica.

Možete da obavljate pozive putem njega koji neće sadržavati vaš identitet ili broj telefona jer Signal sve pozive prebacuje preko svoje centrale koja služi kao svojevrsni VPN (virtualna privatna mreža) za brojeve i identitet. Signal ima i grupe, a čak možete i sve svoje grupne Vacap razgovore lako da prebacite u njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading