POLICIJA UPALA U SEDIŠTE STRANKE SEBASTIJANA KURCA I U NJEGOV KABINET! Naređen pretres dok je kancelar van zemlje, po sredi je njegova VEZA SA ŠMIDOM?!

Autor: Republika

Svet

06.10.2021

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici jakih bezbednosnih snaga upali su u Beču u sedište Austrijske slobodarke partije na čijem je čelu kancelar Sebastijan Kurc i to dok je on na samitu u Sloveniji.

Foto: Tanjug/AP

Na udaru stranka austrijskog kancelara Sebastijana Kurca

Prava drama odvija se u srcu Beča nakon što je u prostorije vladajuće Austrijske narodne partije (OVP), na čijem je čelu kancelar Sebastijan Kurc, upala policija. 

Prema navodima tamošnjih medija, pripadnici policijskih snaga pretresaju prostorije stranke, a šef vlade zasad nije viđen. 

Pojedini članovi partije su saopštili kako je u pitanju "politički pritisak", posebno u trenutku kada se kancelar Kurc nalazi u Sloveniji na Samitu EU - Zapadni Balkan.

"Prese" tvrdi da se istraga vodi u vezi navodnih plaćanja za "ulepšavanje" istraživanja javnog mnjenja dnevnom listu "Esterajh", zbog čega je, osim prostorija OVP, pretresen i Kurcov kabinet, kao i stanovi nekolicine članova partije.    

Podsetimo, u maju je obelodanjeno da je protiv austrijskog kancelara i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija pokrenuta istraga zbog sumnje da su dali lažni iskaz pred parlamentarnim istražnim odborom u vezi sa aferom "Ibica".

Kurc je tada saopštio kako je spreman da sarađuje sa istražnim organima i kako, budući da nije kriv ni pod jednom tačkom optužnice, ne može da zamisli da bude osuđen.

Inače, protiv njega i Bonelija su prijave podnele opozicione Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Neos, kriveći ih za umešanost u malverzacije i poslovanje sa ljudima koji su direktno bili umešani u aferu "Ibica". Ona je, podsetimo, "eksplodirala" 2019. nakon što je obelodanjen tajni snimak sa popularnog ostrva iz 2017. kojim je otkriveno da je tadašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe nudio raznorazne političke usluge navodnoj ruskoj bogatašici u zamenu za novac za njegovu Slobodarsku partiju Austrije (FPO). Vlada na čijem je čelu i tada bio Sebastijan Kurc je pala, a protiv Štrahea je pokrenuta istraga. 

 

 

Budući da su se pod lupom antikorupcijskih istražitelja našli i gotovo svi pripadnici FPO, ali i mnogi članovi Kurcove OVP, trag je ubrzo doveo do sekretara u ministarstvu finansija, Tomasa Šmida, za koga je utvrđeno da je i te kako umešan u aferu "Ibica". Njemu je zbog toga konfiskovan mobilni telefon, u kom su zatim pronađene poruke koje je on razmenjivao sa Kurcom. Među njima bilo je i emotikona poljubaca, što je izazvalo poseban skandal u austrijskoj javnosti. 

 

 

Ipak, Kurc je negirao da ima bilo kakve veze sa "Ibicom", kao i sa naglim usponom Šmidove karijere, koji je nakon 2017. postavljen na čelo najvećeg austrijskog holdinga OBAG. U njegovom vlasništvu se nalaze neke od najvećih kompanija u toj zemlji, poput  A1 i OMV. U pitanju je budžet od čak 28 milijardi evra, kojima, kako stvari stoje, raspolaže lično Šmid.   

Pretpostavlja se da i najnoviji pretres kancelarija ima veze upravo sa istragom Kurcovih veza sa Šmidom.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading