AKO NAŠE OSTRVO PADNE U RUKE KINEZA POSLEDICE PO SVET ĆE BITI KATASTROFALNE! Dramatična poruka predsednice Tajvana, SPREMNA JE ZA RAT!

Autor: Republika

Svet

05.10.2021

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Tajvana Caj Ingven oglasila se nakon što je prethodna četiri dana oko 150 kineskih aviona nadletalo prostor iznad Pacifika i ozbiljno zabrinulo čitav region, ali i svet.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Šef Kine Si Đinping na meti tajvanske predsednice Caj Ingven 

Predsednica Tajvana Caj Ingven održala je zapaljiv govor nakon što je odnos njene ostrvske zemlje sa Kinom ovih dana dostigao tačku pucanja, poručivši da je spremna da se brani od bilo kakvog napada, te poručila da će se čitav svet suočiti s katastrofalnim posledicama ukoliko "Tajvan padne u ruke Kineza". 

Tajvan je predan odbrani svoje demokratije od sve agresivnije Kine - istakla je Ingven nakon što se tokom prethodna četiri dana čak 150 vojnih aviona našlo u tajvanskom vazdušnom prostoru, što su kineski mediji opisali kao demonstraciju snage.

S druge strane, svetske vlade su osudile taj čin, opisavši ga kao zastrašivanje i agresiju.

- Tajvan želi mir, ali ako naša demokratija i način života budu ugroženi, učinićemo sve što je potrebno da se odbranimo - poručila je Caj i pozvala svet da shvati vrednost rada s Tajvanom protiv pretnje koju predstavlja Peking.

- Trebalo bi se setiti da bi, ako Tajvan padne, posledice bile katastrofalne za regionalni mir i sistem demokratskog saveza - navela je ona. 

Podsetimo, zvanični Peking polaže pravo na Tajvan kao kinesku provinciju i obavezao se da će ga zauzeti silom ako bude potrebno, istovremeno smatrajući pripadnike tajvanske vlade separatistima. Međutim, Caj je naglasila kako je Tajvan suverena nacija bez potrebe za proglašenjem nezavisnosti i da nema želju za sukobom.

- Ako se ova linija nasilno probije, posledice bi poremetile međunarodnu trgovinu i destabilizovale ceo zapadni Pacifik. Drugim rečima, neuspeh u odbrani Tajvana ne bi bio katastrofalan samo za Tajvance. To bi srušilo bezbednosnu arhitekturu koja je omogućila mir i izvanredan privredni razvoj u regiji već sedam decenija - naveo je britanski Gardijan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Cole5

04.11.2021 14:10

Šta su Tajvan i do Kinezi... Pa biće ono Kinez udario na Kineza izdajnika kineskih interesa napao drugi kines Koji bi da Kineza izdajnika spreči da u njegovo dvorište dovede svetske ratne zločince i genocidase ( čitaj Ameri )..