KATOLIČKI SVEŠTENICI I MONASI SILOVALI 216.000 DECE! Razotkrivena monstruozna praksa u Francuskoj, ŽRTVE SU IM BILE I ODRASLI S POSEBNIM POTREBAMA!

Autor: Republika

Svet

05.10.2021

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujući izveštaj na kom je dve i po godine radila Nezavisna komisija za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE) jutros je predstavljen u Francuskoj i zaprepastio je čitav svet gnusnim detaljima koji se u njemu nalaze.

Foto: Tanjug/AP

Katolički sveštenici pod istragom/Ilustracija

Stravičan slučaj pedofilije u okvirima crkve šokirao je francusku javnost, ali i čitav svet, nakon što je Nezavisna komisija za seksualno zlostavljanje u Crkvi (CIASE) objavila dokument koji je pokazao da je u toj zemlji u periodu od 1950. do 2020. godine od 2.900 do 3.200 katoličkih sveštenika i monaha silovalo čak 216.000 dece i nemoćnih odraslih ljudi. 

To znači da je u pedofilskom zločinu učestvovalo oko 2,6 odsto od ukupno oko 115.000 sveštenika koji su u tom razdoblju služili u Katoličkoj crkvi u Francuskoj.

Poražavajuće rezultate, koje je nedavno potvrdio predsednik CIASE Žan-Mark Suve, jutros je ta organizacija objavila u celosti na konferenciji za novinare koja je počela u devet sati.

Izveštaj se sastoji od oko 2.500 stranica i za njegovo sastavljanje je bilo potrebno dve i po godine mukotrpnog i mučnog rada, pri čemu se podrazumevalo i suočavanje sa zastrašujućim svedočanstvima 174 žrtve.

Fransoa Devo, osnivač organizacije žrtava La Parole libérée (Oslobođena Reč), obratio se jutros članovima Komisije na početku konferencije za novinare.

- Znam iz kakvog ste se pakla vratili. Istražili ste najmračnije i najgnusnije detalje... Sišli ste u najnepodnošljivije meandre, u nešto što izgleda kao masovna grobnica razderanih duša Crkve... Iskreno vam zahvaljujemo na velikom trudu. Strašnih zločina je u ogromnim količinama bilo decenijama - poručio je on i dodao da je katolička crkva pokazivala duboku, pa čak i okrutnu ravnodušnost prema žrtvama.

Komisija je, inače, nakon javnog poziva prikupila oko 6.500 izjava odnosno kontakata žrtava ili njihove rodbine. Takođe, naručioci izveštaja - Francuska biskupska konferencija (CEF) i Francuska monaška konferencija (Corref), poverili su CIASE tri zadatka - da rasvetli seksualno nasilje koje su sveštenici, odnosno monasi, počinili nad maloletnim osobama ili ranjivim odraslim osobama od 1950. godine; da prouči način na koji su ti slučajevi rešavani; da proceni mere protiv pedofilije koje su CEF i Corref preduzeli u poslednjih dvadeset godina kako bi dali preporuke. Inicijativa je pokrenuta 2018. 

Komentator britanskog javnog servisa BBC Hju Šofil kazao je kako će se otkrića veoma teško prihvatiti u francuskoj javnosti, kao i da je, prema francuskim zakonima, većina slučajeva prestara za kazneno gonjenje.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading