MILIONI LJUDI I DALJE STREPE: Fejsbuk još uvek ne radi, evo kako da se zaštitite od mogućeg napada i sačuvate LIČNE PODATKE!

Autor:

Svet

04.10.2021

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest sati je prošlo kako su Fejsbuk, Instagram i Votsap nedostupni korisnicima i taj problem uneo je zebnju u milione ljudi, koji strepe da zbog ovog haosa ne ostanu bez dragocenih privatnih podataka.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Fejsbuk navodno nije hakovan, nego su podaci prikupljani na različite načine kroz javno dostupne servise i u trenucima kad su bili javno dostupni na različitim stranama. Ove "žetve" podataka traju duže nego hakovanje, ali daju uglavnom pouzdane rezultate. Ovo znači i to da, tehnički, nijedan nalog nije kompromitovan niti nasilno "otvoren".

Ako je sve ovo zaista tačno, hakeri koji imaju podatke mogu da ih upotrebe za ciljano i direktno spamovanje i tzv. phishing napade. Kombinacija pravog imena, tačne lokacije i broja telefona otvara još šire mogućnosti zloupotreba i različitih vrsta direktnih napada.

Kako se zaštititi od mogućeg napada

Korisnici bi trebalo, ako imalo sumnjaju da su im podaci na bilo koji način ugroženi - promene lozinku, obrišu brojeve telefona i isključe lokacijske servise na svojim nalozima, prenose Novosti.

Sve je dostupno kroz Settings meni Facebook aplikacije ili web sajta (kad se jednom sajt i mreže vrate u normalu, naravno). Takođe, svi korisnici, bez izuzetka trebalo bi da koriste tzv. 2FA zaštitu, odnosno prijavljivanje na mrežu u dva koraka - uz lozinku i mejl trebalo bi da aktiviraju potvrdu aplikacijom za autentifikaciju, prijem koda i slično.

Fejsbuk mreža nije potvrdila ništa od ovoga još uvek, a očekuje se potvrda i iz još nekih izvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading