DEVET PACIJENATA NA RESPIRATORIMA IZGORELO U POŽARU KOJI JE PROGUTAO BOLNICU: Umirali su u mukama, vatrogasci ostale IZVLAČILI KROZ PROZOR!

Autor: Republika

Svet

01.10.2021

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujuća nesreća dogodila se u najvećoj crnomorskoj luci Konstanta u Rumuniji, a zasad još nije poznato kako je došlo do izbijanja vatrene stihije na spratu gde su, između ostalih, bili smešteni najteži pacijenti.

Foto: Tanjug/AP

Vatrogasci se borili s vatrenom stihijom koja je uništila bolnicu  

Stravična nesreća dogodila se u najvećoj crnomorskoj luci Konstanta u Rumuniji kada je požar izbio u jednoj od KOVID bolnica u tom gradu, pri čemu je u mukama stradalo najmanje devet osoba za koje rumunski mediji navode da su bili priključeni na respiratore, te da ih je bilo najteže evakuisati. 

Zasad je saopšteno da je 113 pacijenata u trenutku požara bilo smešteno na specijalnom odeljenju za osobe s težim oblicima oboljenja od KOVIDA-19, od kojih je desetero bilo na intenzivnoj nezi. Ministarstvo zdravlja je zbog tragedije najavilo vanrednu konferenciju za novinare na kojoj bi trebalo da budu saopšteni detalji o nesreći, kao i uzrok požara, ali još nije navedeno kada bi ona mogla da bude održana. 

Prema informacijama iz Inspektorata za hitne situacije, požar je izbio na prvom spratu zgrade, a zasad nije poznato da li se to dogodilo na odeljenju ili u lekarskoj ordinaciji. Situacija je dodatno otežana činjenicom da je bilo pacijenata koji su nepokretni.

Bolnica je stara između 60 i 70 godina, a vatrogasci su hitno intervenisali jer su na odeljenjima boce s kiseonikom. Tamošnji mediji prenose da su neki pacijenti evakuisani kroz prozore.

 

 

U poslednjih godinu dana to je već treći smrtonosni požar u rumunskim bolnicama, a građani su sve više zabrinuti za infrastrukturu trošnih bolničkih zgrada.

Prošle godine u novembru je vatrena stihija progutala odeljenje intenzivne nege bolnice u Pjatra Neamti, pri čemu je 10 ljudi poginulo. U januaru je u bukureštanskoj bolnici preminulo pet osoba.

Tada je predsednik Klaus Joanis pozvao na temeljnu reformu zdravlja istakavši da se takve tragedije više ne smeju događati.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading