OTKRIVEN NEOBIČAN UZROK HAVANA SINDROMA: Objavljen TAJNI izveštaj američkih naučnika o bolesti koja je zarazila veliki broj diplomata!

Autor:

Svet

01.10.2021

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elitni tim naučnika koji savetuje Stejt department zaključio je da "Havana sindrom", na koji se žale američke diplomate, nije prouzrokovan mikrotalasnim oružjem, a njihov izveštaj, koji je do sada bio tajan, objavljen je u američkim medijima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Izveštaj koji je napravila JASON savetnička grupa, koju već decenijama čine najbolji naučnici u SAD, zaključila je da u osam od 21 slučaja incidenta, zvuk koji su diplomate prijavile potiče najverovatnije od cvrčaka, a da je malo verovatno da se radi o mikrotalasima ili ultrazvučnim talasima. To se navodi u izveštaju koji je urađen u novembru 2018. godine, a tek sada je ugledao svetlost dana, piše Bazfid njuz, a prenosi RT.

Do sada je oko 200 američkih diplomata iz različitih zemalja prijavilo da se razbolelo od tzv. "Havanskog sindroma", misteriozne bolesti čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica. Prvi slučaj zabeležen je na Kubi 2016. godine, po čemu je i dobio ime. Poslednji prijavljeni slučaj desio se sa diplomatom koji je službovao u Beogradu.

Tim američkih naučnika u izveštaju navodi da su simptomi koje su diplomate prijavile stvarni, ali da "psihogeni efekti mogu da objasne važne komponente prijavljenih simptoma".

Ovaj izveštaj je do sada bio označen tajnim i nije predat panelu Nacionalne akademije nauka čiji je izveštaj o "Havanskom sindromu" prošle godine zaključio da se najverovatnije radi o "usmerenoj frekvenciji" kojom se utiče na diplomate, odnosno o mikrotalasima.

Međutim, izveštaj grupe JASON govori sasvim drugačije.

"Nijedan verodostojan izvor energije (bilo da se radi o radio talasima, mikrotalasima ili ultrazvuku) ne može da proizvede snimljene audio/video signale i prijavljene zdravstvene efekte. Snimljeni zvuk je ili mehaničkog ili biološkog porekla pre nego elektronskog", navodi se u izveštaju elitnih američkih naučnika, prenosi Sputnjik.

Oni su identifikovali i mogući izvor zvuka koji je snimljen prilikom "napada" na američke diplomate. Prema njihovom mišljenju, radi se o zvuku koji proizvodi cvrčak vrste Anurogryllus celerinictus.

Tu vrstu kao mogućeg uzročnika "Havanskog sindroma", odnosno kao izvor misterioznog zvuka, identifikovao je u januaru 2019. i Univerzitet Kalifornija Berkli, objavio je ranije AP. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu takođe su smatrali da je psihogeni faktor uzrok ovog sindroma, odnosno stres zbog rada u neprijateljskom okruženju.

Stručnjaci JASON-a odbacili su mogućnost da je misteriozni zvuk koji je snimljen prilikom napada zapravo neka vrsta mikrotalasa ili ultrazvuka, jer elektronska i vaj-faj mreža gde je snimljen nije pretrpela nikakve smetnje. Takođe, zaključili su da ne odgovara mikrotalasnim i ultrazvučnim frekvencijama prema proračunima snage koja bi bila potrebna za njihovo emitovanje.

Kubanski naučnici, koji nisu znali za ovaj izveštaj, sredinom septembra objavili su da tvrdnje o tajnom ultrazvučnom oružju kojim se napadaju američke diplomate nemaju naučnu osnovu, kao i da uopšte ne postoje naučni dokazi o takvim napadima. Oni su zaključili da se najverovatnije radi o nekoj vrsti masovne psihoze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading