BABA NACISTA OD 96 GODINA POBEGLA POLICIJI! Učestvovala je u stravičnom ubistvo 11.000 ljudi, zvali su je SEKRETARKA ZLA! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

30.09.2021

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Irmgard Furčner (96) je mrtva hladna izašla iz staračkog doma na periferiji Hamburga i taksijem se odvezla ka podzemnoj železnici, odakle joj se gubi svaki trag, i to baš na dan kada je trebalo da joj počne suđenje za saučesništvo u ubistvu 11.000 nedužnih ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Furčnerova je radila kao sekretarka zloglasnog nacističkog logora   

Prava drama odvijala se danas u nemačkom gradu Hamburgu i Icehou, gde je trebalo da počne suđenje zloglasnoj Irmgard Furčner (96), ženi koja je radila za naciste tokom Drugog svetskog rata i to kao sekretarka u zloglasnom koncentracionom logoru Štuthof, popisujući sve one koji su bili dovođeni u taj zastrašujući prostor, a iz njega nikad nisu uspeli da odu. 

Učestvovala je u brutalnim ubistvima 11.000 nesrećnih ljudi i danas je trebalo da joj počne suđenje, međutim, ona je nestala bez traga. Nemački mediji, koji je nazivaju sekretarkom zla, preneli su da je starica hladno izašla iz staračkog doma na periferiji Hamburga u ranim jutarnjim časovima, da je navodno uzela taksi i odvezla se ka podzemnoj železnici, odakle joj se gubi svaki trag. 

 

 

Pokrajinski sud je izdao nalog za njeno hapšenje - rekao je sudija Dominik Gros.

Furčnerova je jedna od prvih žena iz doba nacističkog režima protiv kojih je pokrenut sudski postupak. Danas je trebalo da bude pročitana optužnica protiv nje i utvrđena uračunljivost optužene.

Devedesetšestogodišnja Irmgard Furčner optužena je da je kao stenografkinja u logoru Štuthof pored Gdanjska između 1943. i 1945. pružila pomoć u ubistvu najmanje 11.000 logoraša. Inače, na tom mestu je ubijeno ukupno 65.000 osoba, pre svega Jevreja iz istočne Evrope.

Logor je bio poznat po tome da, za razliku od ostalih nacističkih logora, zatočenici nisu bili ubijani u gasnim komorama nego ih je većina umrla zbog iscrpljenosti i gladi.

Međunarodni Aušvic odbor je izrazio ogorčenje nepojavljivanjem optužene pred sudom.

- Time je iskazan neverovatan prezir, ne samo prema pravnoj državi, nego i prema preživelima holokausta - stoji u saopštenju odbora.

Suđenje bi zbog velikog interesovanja medija trebalo da bude održano u jednoj industrijskoj hali na periferiji Hamburga. Radi se o verovatno jednom od poslednjih suđenja takve vrste.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading