NIKAD VIŠE NEĆE BITI KAO PRE, MORAMO DA PRIHVATIMO NOV ŽIVOT, KORONA OSTAJE! Žena koja je stvorila jednu od najjačih vakcina tvrdi: SVET DA PRESTANE DA SE PLAŠI!

Autor: Republika

Svet

30.09.2021

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suosniovačica kompanije Bajontek, dr Ozlem Tureci, je u intervjuu CNBC otkrila kakva nas skorija budućnost čeka sa koronavirusom.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

 

Dr Ozlem Tureci, naučnica i suosnivačica nemačke farmaceutske kompanije Bajontek koja je u saradnji s američkim Fajzerom razvila jednu od najpoznatijih vakcina protiv koronavirusa, tvrdi da svet treba da prestane da se plaši od KOVIDA-19 i počne da se navikava na novu realnost i prestane da se nada povratku na staro. 

Prema njenim rečima, virus je moguće staviti pod kontrolu, što je evidentno već sada. 

- Uradili smo mnogo, ali moramo da se vratimo jednoj novoj normalnosti jer će nas ovaj virus pratiti još dugo, još godinama - istakla je Tureci u intervjuu američkoj televiziji CNBC. 

Upitana da li strahuje od novih varijanti infekcije, Turecijeva je naglasila da kompanija Bajontek stalno dolazi do novih sojeva i da je očekivano da će ih uvek biti ve više i više.

- Za sve ove varijante koje su dosad nastale se čini da ih treća, takozvana buster doza, drži pod kontrolom. Ipak, mi moramo da nastavimo da pratimo mutacije virusa jer se može desiti da nastane i neka nova, imuna na sve vakcine. Zato smo spremili tehnologiju kojom ćemo čak i takve sojeve moći lakše da identifikujemo nego ranije - istakla je poznata naučnica. 

Foto: Tanjug/AP

Ozlem Tureci sa mužem Ugurom Sahinom napravila imperiju 

Turecijeva je, inače, zajedno sa mužem Ugurom Sahinom 2008. osnovala kompaniju Bajontek, koja je za kratko vreme postala jedna od najmoćnijih farmaceutskih firmi na svetu. Svoj procvat doživela je upravo s početkom pandemije koronavirusa.

- Još mnogo podataka nam je potrebno da bismo mogli sa sigurnošću da pratimo tok pandemije, ali kako se sada čini, vakcinacija protiv korone će možda biti neophodna na svakih 12 ili 18 meseci - otkrila je ona.         

Inače, kompanija Bajontek je prva krenula u proizvodnju individualizovane imunoterapije za pacijente obolele od kancera, a specijalizovana je i za tehnologiju mRNA, kada je u pitanju proizvodnja vakcina, a koja se zasniva na stimulaciji organizma da se sam bori proti virusa stvaranjem antitela.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksandar

01.10.2021 08:42

Sve su to najobičnije laži i propaganda farmaceutske mafije. Uz zabranu svih okupljanja u roku od dva meseca i potpuno zatvaranje granica sve dok pandemija traje, bi virus mogao da se iskoreni za vrlo kratko vreme.

Odgovori 19 3