ROBIJA ZA SARKOZIJA?! Bivši francuski predsednik osuđen zbog velike prevare, preti mu kazna kakvu je godinama pokušao da izbegne!

Autor: Republika

Svet

30.09.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je proglašen krivim za nelegalno finansiranje kampanje za predsedničke izbore 2012.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikola Sarkozi osuđen na godinu dana zatvora 

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (66) proglašen je krivim za nelegalno finansiranje kampanje za predsedničke izbore 2012. godine, koje je izgubio, javlja agencija AP.

Osuđen je na godinu dana zatvora, a kaznu može da služi u kućnim uslovima uz elektronski nadzor. Na suđenju je, podsetimo, negirao optužbe, a sada se nije pojavio na izricanju presude.

Optužen je da je na predizbornu kampanju 2012. godine potrošio oko 22,5 miliona evra, dvostruko više nego što je dozvoljeno zakonom. Sarkozi je izgubio te izbore od Fransoa Olanda.

Tužilac je za Sarkozija tražio godinu dana zatvora, šest meseci uslovno.

- Sarkozi je nedeljama pre izbora znao da su troškovi njegove kampanje, koji su po francuskom zakonu strogo ograničeni, bili blizu zakonskog maksimuma. Ignorisao je dva upozorenja od knjigovođa po tom pitanju - naveo je tužilac. 

Sarkoziju se, zajedno sa još 13 optuženih, sudilo u aferi "Bigmalion" pod optužbom da su potrošili na desetine miliona evra u kampanji, te da su angažovali PR firmu po kojoj je afera dobila ime, kako bi prikrili nelegalne troškove.

- Tužilaštvo je navelo da Sarkozi nije organizovao šemu za prevaru, ali da jeste bio upoznat sa njom - prenose francuski mediji.

Inače, bivši francuski predsednik neće odmah da služi kaznu, pošto ima pravo na žalbu na ovu presudu. Osim toga, on je u martu osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, od čega je godinu dana zatvorske kazne, a dve godine uslovne kazne.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading