AVGANISTAN OSTAO BEZ KEŠA, ALI I VEĆEG DELA REZERVI! Bivša vlast prodala 1,5 milijardi dolara lokalnim dilerima! DOBAR DEO NOVCA I UKRADEN!

Autor:

Svet

30.09.2021

06:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralna banka Avganistana ostala je bez većeg dela rezervi u američkim dolarima, nekoliko nedelja pre nego što su talibani preuzeli kontrolu u toj zemlji, navodi se u proceni napravljenoj za internacionalne donatore u koju je "Rojters" imao uvid.

Republika

Foto: pixabay.com

Rezerve Avganistana završile kod dilera

Naime, Centralna banka prodala je 1,5 milijardi dolara lokalnim dilerima deviza između 1. i 15. avgusta. A do 15. avgusta, kako se ističe, Centralna banka je imala neizmirene obaveze od 700 miliona dolara i 50 milijardi avganija (569 miliona dolara) prema komercijalnim bankama, navodi se u tekstu i dodaje da je to bio glavni faktor pražnjenja kase.

Devizne rezerve Avganistana u inostranstvu iznosile su oko devet milijardi dolara, ali one su zamrznute čim su talibani zauzeli Kabul.

U izveštaju se takođe dovodi u pitanje odluka Centralne banke da prebaci neke rezerve u pokrajinske ogranke, dovodeći taj novac u rizik jer su talibani napredovali širom zemlje od kraja 2020. godine.

Kako se navodi, oko 202 miliona dolara prebačeno je u provincijske kase, dok je taj iznos 2019. iznosio 12,9 miliona. Novac nije vraćen u centralu, iako su talibani zauzimali jednu po jednu provinciju.

- Određeni novac je nestao (ukraden) iz nekih lokalnih ogranaka - navodi se u izveštaju, ali se iznosi ne navode.

Inače, Poverljivi tekst na dve stranice, koji su početkom ovog meseca napisali visoki međunarodni ekonomski zvaničnici za razne institucije među kojima su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, govori o ozbiljnoj nestašici gotovine u zemlji koja je počela pre nego što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading