ERDOGAN SE OBRUŠIO NA VAŠINGTON KAO BOMBARDER: Koliko će geopolitički gubitak Turske koštati Ameriku?

Autor:

Svet

29.09.2021

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je nedavno izjavio da bi Amerika trebalo da povuče svoje snage iz Sirije i Iraka, želeo je da naglasi da su Sjedinjene Američke Države izvor nestabilnosti u regionu, smatra turski ekspert u oblasti bezbednosti Abdulah Agar.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

- Štaviše, turski lider je prešao na oštriju retoriku u odnosima sa SAD. Prvi put sam ga video da je tako oštar i odlučan - ranije je pokazivao veću fleksibilnost. Razlog tome je izuzetno ambiciozan i politizovan stav koji Bajden demonstrira. Gubitak Turske u geopolitičkom smislu veoma će skupo koštati SAD. Kao što je poznato, Turska predstavlja jugoistočno krilo NATO-a, a Amerika sada otkida to krilo od sebe - objašnjava Agar, bivši pripadnik specijalne jedinice Oružanih snaga Turske.

Prema njegovim rečima, u odnosima Ankare i Vašingtona postoji previše faktora koji "podrivaju uzajamno poverenje", konkretno američka podrška kurdskim formacijama u Siriji i situacija oko ruskih raketnih sistema S-400 koje je Turska kupila.

- Amerika pokušava da nametne Turskoj uslove koji su nepovoljni za Ankaru. Politika i strategija koju primenjuju u poslednje vreme, uglavnom po pitanju kurdskog Odreda za samoodbranu/Radničke partije Kurdistana, veoma se negativno odrazila na odnose sa Ankarom. Turska, u stvari, nije želela pogoršanje odnosa, ali SAD joj svojim postupcima nisu ostavile izbora, jer bi prihvatanje uslova Vašingtona značilo udar na sopstveni suverenitet - konstatuje ekspert, prenosi Sputnjik.

Kako kaže, kupovina sistema S-400 nije političko, nego vojno pitanje.

- Ali njeni saveznici ne samo da joj ne prodaju sisteme PVO, nego se protive kupovini od drugih zemalja... Između Turske i SAD postoji čitav niz ovakvih momenata koji podrivaju poverenje - dodaje ekspert.

Prema njegovim rečima, Turska se u početku nadala da će rešiti ta problematična pitanja u kontaktima sa Vašingtonom, ali SAD nisu ništa učinile da podrže njenu nameru.

- Sa Bajdenovim dolaskom na vlast počeo je još teži period. Ne mislim da će Turska odustati od svoje politike balansiranja u odnosima sa Amerikom, ali smatram da će Ankara težiti da izgradi još tešnje odnose sa Rusijom - konstatuje Agar.

Turski politički analitičar Mehmet Šahin, sa svoje strane, ističe da na teritorijama gde su se SAD umešale vidimo pogoršanje uslova za život. Kako kaže, situacija u Avganistanu i Iraku ne samo da se nije poboljšala od momenta ulaska američkih snaga, nego se još više pogoršala.

- Predsednik Erdogan svojom izjavom ukazuje na to da američko prisustvo ne rešava probleme, nego samo čini situaciju još težom. Stoga je to potpuno legitiman poziv turskog lidera, posebno nakon što je poznato da je u okviru vojnog budžeta SAD za 2022. godinu izdvojeno više od 176 miliona dolara za podršku formacijama kurdskog Odreda za samoodbranu/Radničke partije Kurdistana (priznata za terorističku u Turskoj) u Siriji. Za Erdogana je očigledno da je mnogo bolje ako se američke snage povuku iz regiona umesto da nastave da destabilizuju situaciju pružanjem podrške terorističkim strukturama - smatra Šahin.

Podsetimo, Erdogan je rekao da bi želeo da američka vojska napusti Siriju i Irak, kao što su povukli snage iz Avganistana, jer „nema smisla da ostaju u tim državama, ako je cilj mir u svetu“.

Kako je saopštila televizija "TRT", Erdogan će se sastati sa Bajdenom na marginama samita G20 u Rimu 30-31. oktobra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading