KIM DŽONG UN SE SPREMA ZA RAT? Severnokorejski vođa ispalio projektil ka Japanu, pa poručio Americi: ODUSTANITE OD AGRESIVNE POLITIKE ILI ĆE BITI POSLEDICA!

Autor: Republika

Svet

28.09.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski vođa Kim Džong Un naredio je najnovija testiranja projektila u Japanskom moru, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u čitavom regionu, ali i svetu.

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un ponovo plaši svet 

Severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo je prestravio planetu nakon što je naredio najnovije testiranje projektila dugog dometa u Japanskom moru, izazvavši, pre svega, ozbiljnu zabrinutost u tom regionu, kao i spekulacije da se Pjongjang već ozbiljno sprema za ratni sukob.

Dodatni detalji o vrsti i broju lansiranih raketa nisu objavljeni, ali su južnokorejski mediji podsetili da je u poslednjih mesec dana bilo više takvih testiranja oružja. Tako je početkom septembra vojska Severne Koreje prvi put uspešno ispalila balističke rakete iz voza u pokretu, što su potvrdili snimci državnih agencija.    

Istovremeno sa pokazivanjem sile reagovao je i ambasador Severne Koreje pri Ujedinjenim nacijama, koji je pozvao Sjedinjene Američke Države da odustanu od "agresivne politike" prema Pjongjangu i izjavio da niko njegovoj državi ne može da uskrati pravo na samobranu i na testiranje oružja. Takvi pokušaji, kako je istakao, moraju da snose posledice.  

Foto: Tanjug/AP

Kimova testiranja oružja uvek su glavna tema u Južnoj Koreji  

- Prema izvještaju južnokorejske vojske, Severna Koreja je u utorak ispalila barem jedan neidentifikovani projektil u Japansko more - prenela je agencija Yonhap.

U Severnoj Koreji godinama razvijaju projektile koji imaju mogućnost da pogađaju ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu, a mogu da nose bojeve glave sve do Sjedinjenih Američkih Država.

Sjeverna Koreja se proglasila nuklearnom silom, a prema proceni američke Kancelarije za kontrolu oružja iz avgusta 2020. u Pjongjangu raspolažu s 30 do 40 nuklearnih bojevih glava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading