ŠTA SRBIJI DONOSI OLAF ŠOLC? Sve zavisi od jedne stranke koja pored SPD ima najveće šanse da uđe u vladu, ZA NEMCE KOSOVO OD PRIMARNE VAŽNOSTI!

Autor: Republika

Svet

28.09.2021

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičari ocenjuju da će odnos buduće nemačke vlade, ukoliko se na njenom čelu nađe Olaf Šolc, i te kako zavisiti od toga sa kojim će strankama njegava SPD ući u koaliciju.

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc ima najveće šanse da bude novi kancelar Nemačke  

Iskuski nemački političar i čelnik Socijaldemokratske partije (SPD) Olaf Šolc, za kratko vreme je uspeo da uradi ono što niko nije mogao ni da sanja, a to je da najstariju stranku u zemlji, koja je godinama bila tek četvrta po snazi i podršci, bukvalno vrati u život i na ovonedeljnim parlamentarnim izborima na saveznom nivou kao njen kandidat za kancelara odnese pobedu sa osvojenih 26 odsto glasova. 

Taj njegov uspeh je odjeknuo poput bombe u čitavom svetu, posebno zbog činjenice da je uspeh zabeležio baš u godini kada se od politike oprašta najmoćnija žena sveta, Angela Merkel, koja je neprikosnoveno vodila vladu u Berlinu punih 16 godina. Takođe, uspeo je da dosad vladajuću stranku CDU baci na kolena, budući da je ona u koaliciji sa svojom sestrinskom partijom osvojila 24,1% odsto glasova. To i nije toliko manje od SPD, ali je u pitanju najlošiji rezultat partije još od 1945, zbog čega se smatra posebno teškim porazom.               

S druge strane, ta tesna razlika ostavlja Šolcu neizvesan i dug put ka izgradnji koalicije, što će, kako smatraju analitičari, imati dalekosežne posledice na celokupnu politiku Nemačke u narednom periodu, pre svega na unutrašnjepolitičkom, ali i na spoljnopolitičkom planu. To znači da od buduće koalicije zavisi i odnos najmoćnije članice EU prema Srbiji, posebno ukoliko u vladu uđe stranka Zelenih. 

Na ovonedeljnim izborima su Zeleni osvojili 14,8 odsto glasova i tako zauzeli treće mesto, dok je odmah iza njih sa 11,4 odsto stranka Slobodnih demokrata (FDP). 

Prema rečima bivšeg ambasadora Srbije u Nemačkoj i Britaniji Ognjena Pribićevića, ovakvi rezultati izbora su očekivani kako u pogledu izjednačenosti dve stranke (SPD i CDU), tako i u pogledu pada CDU.

- Teško je prognozirati šta Srbija može da očekuje od buduće nove vlade Nemačke s obzirom na tako tesan rezultat i sa druge strane činjenice da vlada mora imati najmanje tri članice, a da su dva potencijalna koaliciona partnera upućena na dve strane, zeleni na SPD, a liberali na CDU. Tako da postoje i različiti scenariji. U tom smislu očigledno je da će jedna od ove dve stranke morati da se opredeli za koaliciju sa strankom koja joj nije ideološki bliska nastojeći da ostvari svoje interese - istakao je Pribićević za Blic i naglasio da Nemačka kao i druge velike sile ima neke bitne konstatne u spoljnoj politici tako da možemo da zaključimo da će ona i dalje ostati manje više ista.

- Između ostalog, siguran sam da će Nemačka nastaviti da podržava evropske integracije i to pre svega u smislu one politike otvaranja poglavlja što je nažalost samo kompenzacija za nedostatak vizije prema zapadnom balkanu i Srbiji zato što je Srbija odavno morala da postane članica Evropske unije - naglasio je on i istakao kako će za našu zemlju poseban izazov biti ukoliko u vladu uđu Zeleni i dobiju Ministarstvo spoljnih poslova. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Šefica Zelenih Analena Berbok 

- Tada možemo očekivati razne reakcije kada su u pitanju naši odnosi sa Rusijom i Kinom kao i pitanja pravne države i odnosa između vlasti i opozicije - ocenio je Pribićević i dodao kako odlaskom Angele Merkel odlazi poslednji političar ere liberalizma i da sada ulazimo u neko novo doba.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov istog je mišljenja da će nova vlada u Nemačkoj i te kako biti usmerena na Balkan, a da se, kako se čini, sve namešta tako da u koaliciji budu zeleni i socijaldemokrate.

- Ako se desi da zeleni uđu u koaliciju sa socijaldemokratama našoj vlasti se ne piše dobro jer nam se više neće tolerisati ono što nam se do sada tolerisalo, a tu prevashodno mislim na jednostranačku birokratiju i loše odnose sa okolnim zemljama. Doći će novi vetrovi koji će duvati sa nemačke strane - zaključio je Popov.

Šolc se, kao i Zeleni i FDP, zalaže za jaču i samostalniju EU u međunarodnim vojnim intervencijama, ali i za jačanje transatlantskih odnosa. Do mimoilaženja dolazi kod pitanja odnosa sa autoritarnim režimima - dok Zeleni tvrde da se sa njima mora boriti, jer evropske vrednosti "nemaju alternativu", Šolc je stava da se sa autoritarnim režimima mora sarađivati na zajedničkim projektima, a nesuglasice rešavati na međunarodnim forumima bez štete po poslovni svet.

Što se tiče Balkana i Srbije, SPD je stava da se perspektiva ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU ne dovodi u pitanje. Međutim, priznanja Kosova je i za nemačke Socijaldemokrate osnovno pitanje napretka na zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/AP

Joška Fišer podržao je bombardovanje Jugoslavije

Podsetimo, početak odnosa Zelenih i Srbije nije bio dobar. Za vreme njihovog jedinog učešća u vlasti na saveznom nivou, devedesetih godina, tadašnji lider i šef diplomatije Joška Fišer odbacio je jak pacifistički pristup i neočekivano podržao bombardovanje SR Jugoslavije.

U novom programu, objavljenom 2020. godine, kao osnovna načela stranke navedeli su klimatska politika, ekologija i održiva ekonomija, jače učešće građana u politici, socijalna pravda, demokratija i mir. Što se tiče Kosova, za njih je ono nezavisno, a pre dve godine evroparlamentarac Zelenih Otmar fon Holc rekao je da Nemačka i EU “moraju više da se angažuju u kosovskom problemu da drugi svetski igrači ne bi uskočili u taj prostor”.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Od rivalstva do saradnje, Olaf Šolc i Angela Merkel 

Inače, dosad je Šolcova stranka bila mlađi koalicioni partner konzervativnom CDU kancelarke Angele Merkel, što je bio treći put da se ta partija pridružila svom tradicionalnom rivalu. Iako je SPD na taj savez pristajala nevoljno, on je Šolcu omogućio da proširi podršku na nacionalnom nivou. Кao ministar finansija i vicekancelar u kabinetu Merkelove tokom pandemije, Šolc (63) je stekao reputaciju staložene osobe u krizi. On je nadgledao raspodelu milijardi evra za korona-pomoć, kao i hitnu pomoć žrtvama letnjih katastrofalnih poplava na zapadu zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading