NE DOZVOLITE DA TAJ ČOVEK BUDE MOJ NASLEDNIK, BIĆE PROPAST ZA NEMAČKU! Upozoravajuća poruka Angele Merkel pred odlazak, čuvena Muti sutra se oprašta od politike!

Autor: Republika

Svet

25.09.2021

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je pred odlazak koga i zbog čega nikako ne želi da vidi na svom mestu nakon što ga ona sutra napusti posle 15 godina.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel 

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čuvena Muti i političarka koja je tokom petnaestogodišnje karijere na čelu vlade najmoćnijeg članice Evropske unije (EU) nekoliko puta proglašavana nauticajnijom i najsnažnijom ženom, pa i ličnošću na svetu, sutra se oprašta od političke karijere. 

I dok analitičari širom planete, ali i mediji, pokušavaju da predvide kako će se njen odlazak odraziti, pre svega, na Evropu, ali i na čitavu međunarodnu scenu, ona je u petak uputila svojim sugrađanima upozoravajuću poruku budući da ih upravo sutra očekuju ključni izbori na saveznom nivou, na kojima će birati i budućeg kancelara. 

- Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da postane savezni kancelar - poručila je odlučno Merkelova na skupu svoje Hrišćanko-demokratske unije (CDU) u Minhenu. 

Foto: Tanjug/AP

Merkelova sa kandidatom CDU za kancelara, Arminom Lašetom

A prema poslednjim anketama, za nedeljno glasanje se predviđa tesan dvoboj između socijaldemokratskog favorita Olafa Šolca i njegovog protivnika s desnice, Lašeta. 

Zbog toga je Merkelova svoje sledbenike upozorila da ne dozvole Šolcovu pobedu jer bi, kako je navela, to imalo katastrofalne posledice po zemlju. Ona je najpre sugestivno upitala da li iko može da zamisli crveno-crveno-zelenu vladu, aludirajući na koaliciju socijaldemokratskog kandidata (SPD) Šolca sa strankom radikalne levice "Die Linke" i Zelenih, što se spominje kao jedan od mogućih scenarija, koji, međutim, kako smatra Merkelova neće doneti ništa dobro Nemačkoj. 

Pre svega, reč je o koaliciji koja bi bila sklopljena između partija sa velikim ideološkim razlikama, pa bi se od odmah postavilo pitanje njene budućnosti, a s druge strane, u tom slučaju bi kancelar bio Šolc za kog dugogodišnja nemačka vladarka smatra da bi vodio zemlju u pogrešnom smeru. 

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc vodi u poslednjim anketama

Merkelova je najglasnije i u prethodnom periodu kritikovala povećanje poreza koje predviđa socijaldemokratski kandidat, što bi, kako je upozorila, moglo da natera nemačke kompanije da se presele u Austriju ili Holandiju.

- To nije naša politika. Mi preferiramo politiku koja omogućava firmama da ostanu u zemlji i otvaraju radna mesta ovde, kako bi Nemačka napredovala - poručila je Merkelova. 

Kancelarka je takođe upozorila na opasnost koju bi Nemačkoj donelo uklanjanje "kočnice zaduživanja", a reč je o sigurnosnoj kočnici koja je ugrađena u ustav i ograničava državno zaduženje, kao i na opasnost "zadužene Evropske unije" što bi moglo da se dogodi pobedom levice.

Jedan od zadataka "kočnice zaduživanja" je i uspostavljanje "generacijske pravednosti" po kojoj treba izbjegavati ostavljanje dugova generacijama koje dolaze. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading