AMERICI PRETI EKONOMSKA KATASTROFA?! Dramatično upozorenje ministarke finansija SAD: MILIONI AMERIKANACA ZA NEKOLIKO DANA MOGU DA OSTANU BEZ NOVCA!

Autor: Republika

Svet

22.09.2021

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka ministarka finansija Dženet Jelen iznela je dramatično predviđanje koje preti da dovede do gašenja savezna vlade poput onog iz kraja 2018. kada je blokada te institucije trajala čak 35 dana i nanela ozbiljnu štetu najmoćnijoj ekonomiji sveta.

Foto: Tanjug/AP

Ministarka finansija SAD, Dženet Jelen, predviđa katastrofu 

Američka ministarka finansija Dženet Jelen iznela je više nego dramatično predviđanje za naredni period, po kom bi njenu zemlju uskoro mogla da zadesi ekonomska katastrofa kakva nije viđena u skorije vreme ukoliko se ne odredi gornja granica ionako ogromnog duga Sjedinjenih Država

Dug premašuje 100 odsto BDP

Ona je kritikovala neuspeh Kongresa da podigne tu granicu, navodeći da će takav odnos prema ekonomiji najmoćnije sile današnjice nju ponovo gurnuti u finansijsku krizu.

- SAD su oduvek plaćale svoje račune na vreme, ali preovlađujući konsenzus među ekonomistima i zvaničnicima trezora obe strane je da bi neuspeh u povećanju limita duga izazvao široko rasprostranjenu ekonomsku katastrofu - napisala je Jelenova u Volstrit žurnalu i upozorila da bi za nekoliko dana milioni Amerikanaca mogli da ostanu bez novca.

- Mogli bismo da vidimo neograničena kašnjenja u kritičnim isplatama i skoro 50 miliona starijih osoba moglo bi neko vreme prestati da prima čekove socijalnog osiguranja. Milioni porodica koje se oslanjaju na mesečne poreske olakšice za decu mogle bi da dožive kašnjenja. Ukratko, Amerika ne bi ispunila svoje obaveze - istakla je ona, prenosi Sputnjik. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Težak period za američkog predsednika Džoa Bajdena

Upozorenje ministarke usledilo je usred povećanja pritiska na demokrate da glasaju za povećanje gornje granice duga pre nego što gotovina već u oktobru nestane za servisiranje postojećih dugova savezne vlade.

Republikanci u Kongresu, predvođeni liderom manjina u Senatu Mičom Mekonelom obećali su da neće podržati povećanje granice, kako navode, iz osećaja fiskalnog konzervativizma.

Inače, američki dug iznosio je u avgustu oko 28,4 biliona dolara (znatno više od 100 odsto BDP-a). Obračun gornje granice duga usledio je nakon odluke Kongresa da u ekonomiju uloži više od biliona dolara u poslednjih godinu i po dana kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Preti gašenje savezne vlade  

Republikanci i demokrate trenutno ne mogu da postignu dogovor u vezi sa dodatnom predloženom potrošnjom. Međutim, zakonodavci će morati da usvoje hitan privremeni zakon o finansiranju do kraja meseca kako bi izbjegli gašenje vlade.

Ta mera, poznata kao "trajna rezolucija", pomoći će da se izbegne gašenje savezne vlade - scenario koji su SAD već doživele deset puta od 1980. godine – uključujući i 35-dnevno gašenje između kraja 2018. i početka 2019. godine pod predsednikom Donaldom Trampom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading