MAKRON TRAŽIO OPROŠTAJ OD HARKIJA, ALI NIJE SPOMENUO OPTUŽBE ZA ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI! Francuska vas je iskoristila, a onda ostavila na milost i nemilost ZVERSTVIMA!

Autor: Republika

Svet

21.09.2021

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izvinio se domorodačkom alžirskom stanovništvu koje je u ratu za nezavisnost te afričke zemlje između 1954-1962. učestvovalo na strani Francuza, ali onda ostavljeno na cedilu pod novim režimom.

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emenul Makron se javno izvinio Harkijima

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je u ime Francuske oproštaj od harkija, muslimana koji su se tokom Alžirskog rata za nezavisnost (1954-1962) borili na strani francuske vojske, a koje su potom francuske vlasti zanemarile i prepustile represiji novog režima.

Makron se sastao sa 300 ljudi, većinom preživelih Harkija i njihovih porodica, u najnovijem pokušaju da se uhvati u koštac s mračnim poglavljem francuske kolonijalne ispovesti, najavivši usvajanje zakona o "priznanju i odšteti".

U Francuskoj vojsci služilo je na stotine hiljada alžirskih muslimana, ali su po završetku rata bili prepušteni sami sebi uprkos obećanjima da će biti zbrinuti. Veliki broj onih koji nisu uspeli da se dočepaju Francuske okrutno su mučeni i ubijani nakon što su novi gospodari zemlje krenuli u brutalnu osvetu.

- Borci, želim da vam kažem da nećemo zaboraviti. Molim vas za oproštaj, nikada nećemo zaboraviti - ponavljao je Makron odajući im počast na svečanosti organizovanoj u Elisejskoj palati.

 

 

Prema njegovim rečima, Francuska je "zanemarila svoje obaveze prema harkijima, njihovim suprugama i deci", a zatim je obećao donošenje zakona o "priznanju i odšteti". 

Agencija AFP je ocenila da je to istorijski trenutak za Francusku "konačno prekida sa 60-godišnjim dvosmislenim odnosom prema vernim borcima iz Alžira".

Inače, nakon rata je oko 60.000 Harkija brodom uspelo da dođe do Francuske, dok je ostatak, između 55.000 i 75.000 ostalo u Alžiru. Njima je oduzeto oružje i u zemlji su smatrani za izdajnike. Bili su žrtve krvavih represija. Tužba za zločine protiv čovečnosti, koju je podnelo osam harkija u avgustu 2011. u Parizu, a prema kojima je bilo 150.000 žrtava, nije nikada razmatrana.

 

 

Harkiji i njihovi potomci, koji žive u lošim stambenim uslovima na jugu Francuske, danas čine zajednicu od oko 500.000 ljudi.

Marin Le Pen, čelnica desne opozicione stranke Nacionalno okupljanje (RN), na Tviteru je napisala da "velikodušnost Emanuela Makrona neće popraviti višedecenijski prezir".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading