PUTIN OPTUŽEN ZA UBISTVO! Evropski sud za ljudska prava presekao: RUKOVODSTVO KREMLJA ODGOVORNO JE ZA TROVANJE LITVINJENKA 2006!

Autor: Republika

Svet

21.09.2021

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da je Ruska Federacija umešana u smrt bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka u Britaniji 2006, a da je za taj zločin drektnu naredbu najverovatnije dao predsednik Vladimir Putin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putina terete za trovanje Litvinjenka i njegovu smrt u mukama 

Neviđeni udar na Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina upravo se događa nakon što je Evropski sud za ljudska prava doneo odluku da je rukovodstvo Kremlja odgovorno za ubistvo Aleksandra Litvinjenka (43), špijuna koji je umro u Londonu od trovanja polonijumom 2006. godine.

Vest o presudi prvi je objavio britanski BBC. 

- Rusija je odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka u Velikoj Britaniji - navodi se u saopštenju suda.

Rusija je uvek poricala bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina koji je pobegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina pre nego što je otrovan, a umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma moćnim radioaktivnim izotopom u londonskom hotelu "Milenijum".

Britanska istraga navodno je zaključila 2016. da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka.  

Takođe je navodno otkriveno da su bivši telohranitelj iz KGB Andrej Lugovoj i drugi Rus Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), glavni naslednik KGB iz sovjetskog doba.

- Sud je posebno utvrdio da postoji snažan slučaj da su, trovajući Litvinjenka, Lugovoj i Kovtun, delovali kao agenti ruske države - rečeno je Evropskog suda. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

21.09.2021 09:27

pa dobro i sta sad , da nece mozda da hapse NUK-predednika . I ko ce to da uradi i kako , cak i kad bi imali dokaze a nemaju nista osim beskrajne mrznje. Prave konkurenciju onoj poljskoj budali kad je predlozio da uhapse Putina i posalju u Hag . Da to je palo Lehu Valensi na pamet . Umislili debili da kad mogu Srbe u Hag da salju da to mogu i sa nuklearnim predsednikom .