TRUDO OSVOJIO NOVI MANDAT, VLADAĆE DO 2025. GODINE? Ko kaže da ovoga ima samo u Rusiji i Belorusiji, i Kanada treći put dobila istog premijera?!

Autor: Republika

Svet

21.09.2021

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosadašnji kanadski premijer Džastin Trudo, koji je na čelu vlade od 2015, dobio je priliku na vanrednim izborima da vlada još četiri godine, ali nije osvojio dovoljnu podršku za većinu, pa mogućnost da postanu deo izvršne vlasti imaju i separatisti iz Kvebečkog bloka.

Foto: Tanjug/AP

Džastin Trudo s celoim porodicom izašao na izbore 

Kanadski premijer Džastin Trudo ostaje na vlasti nakon što je u ponedjeljak osvojio izbore, a njegov glavni protivnik priznao poraz, što mu daje mogućnost da ostane na vlasti naredne četiri godine, to jest da završi i treći mandat na čelu vlade u Otavi.   

Trudo, koji je na vlasti od 2015, ove godine se odlučio na raspisivanje vanrednih izbora zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, međutim, kako stvari stoje nakon glasanja, u upravljaju krizom se neće mnogo toga promeniti budući da će ista garnitura samo nastaviti dosadašnju politiku. 

Takve kritike na Trudoov račun upućivali su mnogi njegovi kritičari, posebno tokom kampanje koja je, kako se ocenjivalo, bila bedna. Takođe, premijer je napadan i da je odluka o održavanju izbora tokom pandemije "krajnje neozbiljna i da pokazuje čistu, sebičnu želju za potvrđivanjem statusa".     

Foto: Tanjug/AP

Erin O'Tul, kanadski opozicionar, priznao je poraz od liberala

Erin O'Tul, šef najveće kanadske opozicione partije, Konzervativne stranke, priznao je kasno tokom noći poraz. Obraćajući se pristalicama u svom izbornom okrugu u Torontu, O'Tul je rekao da je nazvao Trudoa da mu čestita. TV mreže predviđaju da su premijerovi liberali osvojili manjinsku vladu.

Prema dosadašnjim rezultatima, konzervativci su bili na 121 od 338 poslaničkih mesta u parlamentu, dok su liberali osvojili 157 pozicija.

Oko 27 miliona Kanađana s pravom glasa biralo je 338 poslanika donjeg doma i stranci treba 170 mesta da bi imala većinu. Ako nijedna od dve stranke koje se još od 1867. izmenjuju na vlasti ne dobije većinu u parlamentu, pobednik će sastaviti manjinsku vladu.

Predviđa se da će Trudo zato morati da pregovara s manjim strankama poput Nove demokratske stranke (NPD, levica) Džagmita Singa, koja je u anketama dobijala 20 odsto glasova, ili Kvebečkog bloka, separatističke stranke na čelu s Ivom-Fransoa Blanšeom, koja je povratila snagu pred kraj kampanje nakon polemike o mestu Kvebeka u kanadskoj konfederaciji. Tu su i Zeleni Anami Pol, čija je poruka o hitnosti rešavanja klimatskog pitanja teško dopirala do birača zbog razjedinjenosti i pada ugleda stranke. 

Podsetimo, Trudo je jedan od retkih šefova država u svetu kom je pošlo za rukom da vlada kroz čak tri mandata, na šta se na Zapadu obično ne gleda blagonaklono, pogotovo kad su u pitanju zemlje poput Rusije i Belorusije.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading