PUCA MOĆNI SAVEZ, EVROPSKA UNIJA ŽESTOKO ZAPRETILA BAJDENU! Izdajom Makrona američki predsednik je udario na Uniju, pa je stigla oštra poruka: BIĆE POSLEDICA!

Autor: Republika

Svet

21.09.2021

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poslao je nikad oštriju poruku savezničkim Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je njihov predsednik Džo Bajden sa Australijom i Britanijom sklopio vojni pakt AUKUS i zabio nož u leđa francuskom lideru Emanuelu Makronu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bajden na žestokom udaru predsednika Evropskog saveta Mišela 

Američki predsednik Džo Bajden našao se na žestokom udaru zvaničnika Evropske unije (EU) nakon što je prošlonedeljnog sklapanja vojnog pakta AUKUS sa Australijom i Britanijom naneo ozbiljnu štetu Francuskoj i zahladneo odnose s predsednikom Emanuelom Makronom do nivoa povlačenja ambasadora na konsultacije. 

Koliko je situacija ozbiljna na relaciji Brisel-Vašington svedoči i činjenica da su pojedini lideri Unije poručili kako je Bajden odigrao daleko lošije čak i svog prethodnika Donalda Trampa "sa kojim je Evropa barem znala na čemu je".

Među mnogobrojnim zvaničnicima EU najoštrije je reagovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je osudio "nedostatak lojalnosti i transparentnosti" Sjedinjenih Država u aferi "podmornica" gde im je na suprotnoj strani Francuska. Mišel je, naime, aludirao na žestok udar koji je Amerika nanela zvaničnom Parizu budući da je zbog sporazuma AUKUS Australija jednostrano raskinula ugovor s Francuzima o kupovini podmornica vredan više od 40 milijardi dolara.

Ta plovila, nuklearna, Australijanci će sada kupiti od Amerikanaca, koji će ih graditi u saradnji s Britancima, te je jasno da je Makron ostao bez jednog od najunosnijih poslova u istoriji njegove zemlje. EU je, prirodno, gotovo momentalno stala na njegovu stranu, te se sve više u svetskoj javnosti mogu čuti komentari da je moćni savez Vašington-Brisel pred pucanjem.         

- Osnovna načela između saveznika su transparentnost i poverenje, koji su nerazdvojni. A šta ovde vidimo? Jasan nedostatak transparentnosti i lojalnosti - rekao je najpre Mišel novinarima u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Došlo vreme da Evropa veliča Donalda Trampa  

Evropska unija je zatražila od Vašingtona objašnjenje da bi pokušala bolje da razume koje namere stoje iza objave strateškog partnerstva između Sjedinjenih Država, Britanije i Australije "jer je nerazumljivo". Zbog toga se Evropljani osećaju kao da ih američki predsednik ignoriše.

- Tokom mandata bivšeg šefa SAD barem je bilo jasno da EU nije bila partner, ni neophodan saveznik - istakao je Mišel, ali odmah potom ublažio retoriku komentarom da je neophodno drugačije raditi na razvijanju saradnje sa saveznicima, među kojima su SAD najvažnije.  

- Ipak, najava novog saveza između SAD, Britanije i Australije i odluka Amerike da zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom proda podmornice na nuklearni pogon Australiji, a čime je okončan raniji dogovor između Francuske i Australije, imati posledice - naglasio je Mišel, prenosi Tanjug.

Podsetimo, AUKUS je sklopljen 15. septembra i odnosi se na sporazum koji za cilj ima promenu bezbednosne situacije na teritorije Indokine, pre svega "zbog rastućeg uticaja Kine na tom prostoru". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading