BAJDEN SPUŠTA TENZIJU ZBOG "AUKUSA"! Traži razgovor sa Makronom! FRANCUZI I DALJE LJUTI!

Autor: Republika

Svet

20.09.2021

13:04

Amerika i Velika Britanija žele da spuste tenziju i regulišu odnose sa Francuskom koji su ozbiljno poremećeni posle njihovog potpisavanja novog bezbednosnog sporazuma sa Australijom.

Tanjug/AP

Dđo Bajden i Emanuel Makron ozbiljno se posvađali

Predsednik Amerike Džo Bajden je čak zatražio da se telefonski čuje sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, a da li će do ovog razgovora doći ostaje da se vidi.

Podsećamo,  prošle nedelje Australija, SAD i Velika Britanija prošle nedelje su potpisale sporazum AUKUS, kojem je Australiji data tehnologija za izgradnju podmornica na nuklearni pogon. Njime je, ujedno, stavljen van snage višemilionski ugovor koji je Francuska ranije potpisala sa Australijom, što je Francuze i te kako naljutilo.

Britanski premijer Boris Džonson pokušao je da umanji zabrinutosti Pariza i istakao je da sporazum "nije planiran kao isključiv, već je to nešto što ne treba da izaziva zabrinutost, posebno kod francuskih prijatelja".

Portparol francuske administracije Gabrijel Atal potvrdio je da je Bajden zatražio telefonski razgovor sa Makronom i da bi to trebalo da se desi u narednim danima.

- Želimo objašnjenja i SAD moraju da daju odgovor na ono što izgleda kao veliko kršenje poverenja - istakao je Atal.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan opisao je potez Kanbere kao "nož u leđa i neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera".

Predsednik Francuske potom je naredio opoziv ambasadora iz Vašingtona i Kanbere.

Komentari (0)

Loading