PUTINOVA DOMINACIJA! Vladajuća stranka Jedinstvena Rusija osvojila više od dve trećine mesta u parlamentu, OPOZICIJA OPTUŽUJE: POKRALI STE IZBORE!

Autor: Republika

Svet

20.09.2021

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora, stranka Jedinstvena Rusija, koju podržava predsednik Vladimir Putin, osvojila je više od 49 odsto glasova, dok joj je opozicija predviđala najviše 26 odsto.

Foto: Tanjug/AP

 

Dosad vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, koja je u toj zemlji zauzimala dve trećine parlamentarnih mesta, a koju podržava predsednik Vladimir Putin, na novoodržanim parlamentarnim izborima ovog vikenda je, kako tvrde njeni predstavnici, ponovo osvojila toliki broj pozicija u Dumi, a sudeći prema preliminarnim rezultatima trodnevnog glasanja, možda i više od toga. 

To znači da su sve procene opozicije, ali i drugih kritičara ruskog predsednika i njegove vlade, pale u vodu, budući da su se oni zdušno borili da dokažu kako se podrška šefu Kremlja i Jedinstvenoj Rusiji poslednjih meseci topi ogromnom brzinom, te da stranka neće uspeti da osvoji ni 26 odsto glasova.       

Pokazalo se, međutim, da je nakon prebrojavanja glasova sa 85 odsto biračkih mesta, Putinova stranka osvojila 49,76 odsto podrške, dok su drugoplasirani komunisti obezbedili 19,61 odsto.

- Jedinstvena Rusija je osvojila najmanje 315 od 450 mandata. To je jasna i čista pobeda, uprkos optužbama opozicije za prevaru - rekao je visoki funkcioner stranke Andrej Turčak, napominjući da su zbog brojnih malverzacija zato iz izbora i isključene brojne opozicione partije. 

Foto: Tanjug/AP

Sergej šojgu je nosilac liste Jedinstvene Rusije 

Ipak, rezultat, koji još nije konačan, niži je u odnosu na izbore 2016, kada je Jedinstvena Rusija osigurala potporu 54 odsto birača. Stranka je tada u Dumi osvojila 334 poslanička mesta i osigurala takozvanu supervećinu. Očekuje se da bi ove godine to mogla da ponovi.  

Turčak takođe tvrdi da je stranka odnela pobedu u 39 regija u kojima su regionalni izbori ponovljeni.

Pokret opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, koji od februara služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu, istakao je da je na delu bila masovna izborna prevara, kako tokom glasanja, tako i tokom prebrojavanja glasačkih listića. Ipak, veće neregularnosti nisu zabeležene. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni optužio vlasti za izbornu krađu  

Pokret Navaljnog je uoči izbora proglašen ekstremističkim i isključen je iz glasanja.

Kremlj je odbacio navode da je postojala politička motivisana represija prema opoziciji i tvrdi da su postupci pokrenuti samo protiv pojedinaca zbog kršenja zakona. Takođe, Jedinstvena Rusija i Kremlj su odbacili da su imali ulogu u odbijanju registracije pojedinih kandidata.

Navaljnijeva aplikacija, u kojoj je bio popis kandidata za koje bi trebalo glasati po izbornim jedinicama protiv Jedinstvene Rusije, uklonjena je s Googlea Playa i Appleovog App Storea u petak, zbog čega su aktivisti optužili te kompanije da su podlegli pritiscima vlade.

Navaljnijeve pristalice su zato pozvale na "pametno glasanje", to jest na glasanje za kandidate, mahom komuniste, koji su bolje pozicionirani da mogu da se suprotstave kandidatima Jedinstvene Rusije.

Jedinstvena Rusija u prošlom je sazivu parlamenta imala gotovo tri četvrtine poslanika u Dumi, zbog čega su prošle godine usvojene ustavne reforme koje su omogućile Putinu da se nadmeće još dvaput na predsedničkim izborima. Tako bi potencijalno mogao da ostane na vlasti do 2036. godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
duca

21.09.2021 13:08

Vladimir,Vladimir,Vladimir! jedan i jedinstven!To majka rodi samo jednom u istoriji