REZULTATI IZBORA U RUSIJI: Putina niko ne može da ugrozi, u Dumu ušle četiri opozicione stranke

Autor: Republika

Svet

19.09.2021

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završili su, maratonski, trodnevni izbori za ruski parlament Dumu, kako se i očekivalo, bez ikakvih iznenađenja i neočekivanih rezultata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putinu nema ravnog

Uz slabu izlaznost, koja jedva dostiže 45 posto, u Dumu su ušle, kao i do sada, četiri prorežimske stranke, a najviše je zastupnika, prema prvim izlaznim anketama, osvojila vladajuća, putinovska, Ujedinjena Rusija s više od 45 posto glasova. Verovatno će to biti i znatno više, kada se zbroje i glasovi "jednomandatnog" većinskog glasanja.

Druga je, prema očekivanjima, KPRF s preko 20 posto glasova, ali takvom rezultatu su se i nadali, pogotovo i zbog tzv. pametnog glasovanja koje je preporučila nesistemska organizacija kojoj nije omogućeno da se kandiduje na izborima.

Smisao je da se glas da onom kandidatu koji bi mogao pobediti kandidata Ujedinjene Rusije, pa su izgleda komunisti tu najviše profitirali. Treća po snazi, kao i do sada, stranka je Liberalnih demokrata ultranacionalističkog vođe Vladimira Žirinovskog s preko 8 posto glasova, a druga prokremaljska stranka Pravedna Rusija dobila je oko 8 posto glasova.

Čeka se hoće li u Dumu proći novoformirana stranka "Novi ljudi" koju mnogi smatraju tek ekspoziturom Kremlja.

Dakle, Vladimir Putin i njegov tim mogu biti mirni jer u potpunosti ponovno kontrolišu Dumu, koja će mu biti od ruke kada nakon isteka četvrtog predsedničkog mandata, 2024. godine, odluči hoće li se ponovno takmičiti.

Naime, prema nedavnim izmenama ustava, ponovno ima mogućnost da se kandiduje i po peti put, a potom i šesti.

U svakome slučaju, u Rusiji ništa novo i Putin može biti miran. Organizaciju, pogotovo onu antirežimsku, potpuno je devastirao i uništio, a s ovom koja je ušla u Dumu i tako neće imati problema.

Ruski izbori prošli su u znaku stalnih natezanja oko mnoštva nepravilnosti i zbunjujućih informacija o izlaznosti. Nezavisna udruženja Golos, koja prati trodnevni izborni proces, a inače je u Rusiji proglašena stranom agenturom, objavila je kako su uočene hiljade prigovora o nepravilnostima i lažiranjima na biračkim mestima.

Njih je DIP zdušno odbacio, ali je zato poništio oko sedam hiljada glasačkih listića tokom samog glasanja.

Mediji su objavljivali samo izlaznost na birališta, a nisu "zbrajali" online glasove, pa mnogi nezavisni izvori u Rusiji tvrde kako bi to mogao biti veliki prostor manipulacija s glasovanjem. Konačni rezultati će se znati već sutra ujutro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading