Vašington post: Bajden će TRAŽITI da se do 2022. VAKCINIŠE 70% svetske populacije

Autor:

Svet

18.09.2021

06:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države planiraju da kupe dodatne stotine miliona doza Fajzerove vakcine protiv kovida-19 kako bi ih donirale širom sveta, piše danas Vašington Post pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Kupovina bi trebalo da bude najavljena sledeće nedelje, kad počinje i zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, rekli su izvori anonimno. 

Predsednik Džo Bajden naglašavao je važnost kampanje vakcinisanosti u svetu kao najbolji način za pobedu nad koronavirusom, a Bela kuća bi u petak trebalo da objavi i plan o virtuelnom sastanku na vrhu na temu kovida-19 na marginama skupa UN-a. 

Bajden će tražiti 70% vakcinisanosti u svetu do 2022.

Bajden bi na tom skupu, zakazanom za sledeću sredu, trebalo da pozove svetske čelnike da se obavežu na vakcinisanje 70 posto svetske populacije do 2022. godine, navodi Vašington Post. 

Ova najava dolazi u vreme sve glasnijih kritika upućenih SAD-u zbog nedovoljne angažovanosti u svetu po pitanju imunizacije.

Bajdenova vlada tvrdi da SAD ima dovoljno doza da pomaže drugim državama, a ujedno i da vakciniše svoje stanovništvo trećom dozom, čemu se protivi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SAD su u junu kupile 500 miliona doza vakcina za inicijativu Kovaks, koju podržava SZO, a američke vlasti objavile su da će one biti namenjene siromašnijim državama. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading