MISTERIJA TRESE AVGANISTAN, NESTALA DVOJICA VOĐA TALIBANA! Pala krv zbog podele vlasti?

Autor: Republika

Svet

14.09.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica starijih talibanskih vođa, Mulah Haibatulah Akunžadi i Mula Abdul Gani Baradar. nestali su bez traga nedugo nakon što su talibani sredinom avgusta povratili kontrolu nadi čitavom zemljom, a objašnjenja iz vrha te militantne organizacije dodatno su raspirila sumnje da su oni mrtvi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nestali Mulah Haibatulah Akunžadi i Mula Abdul Gani Baradar

Dvojica starijih talibanskih vođa nestala su bez traga nedugo nakon što je ta ekstremistička organizacija osvojila čitavu teritoriju Avganistana, što je mnoge stanovnike te ratom razrušene zemlje navelo na razmišljanje da li su najuticajniji ljudi u dosadašnjem postojanju grupe uopšte živi. 

Reč je o Mulahu Haibatulahu Akunžadi koji nije viđen u javnosti već više od mesec dana, kao ni Mula Abdul Gani Baradar. On je jedno od talibanskih najprepoznatljivijih lica koji je nakon pada pređašnje avganistanske vlasti u gradu Kandaharu, sedištu talibana, dočekan poput kralja.

Baradar je bio i jedna od ključnih figura tokom mirovnih pregovara avganistanskih vlasti sa talibanima i sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega SAD. Pregovori su, podsetimo, trajali tokom mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.     

Po Kabulu kruže glasine da je ubijen ili teško povređen u borbi s drugim visokim talibanskim funkcionerom u vezi s pitanjem kako podeliti avganistanska ministarstva. To je, međutim, portparol talibana Zabihulah Mudžahid negirao, navodeći da su obojica lidera živi i zdravi.

Foto: Tanjug/AP

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid negirao je sve spekulacije  

Službeni napori da se glasine opovrgnu, dodatno su produbili misteriju. Talibani su, naime, objavili sliku rukom pisane poruke Baradarovog zamenika u kojoj stoji da se on nalazi u Kandaharu. Nakon toga, podelili su i navodnu Baradarovu audio-poruku uz koju su objavljene i neke stare fotografije. To što nisu podelili i video, dodatno je zaintrigiralo Avganistance sad kad talibani više nisu neka pobunjenička grupa koja se skriva i kad je Baradarovo lice postalo prepoznatljivo zbog njegove međunarodne uloge.

Po pitanju takvih teorija oglasio se i drugi portparol talibana Suhail Šahin.

- Zamjenik premijera Islamskog emirata Avganistana, Mulah Baradar, u glasovnoj je poruci odbacio tvrdnje da je ranjen ili ubijen u sukobu. Kaže kako su te laži neutemeljene - napisao je on na Tviteru.

Međutim, na snimcima i na fotografijama podeljenim na mreži koje navodno dokazuju da je Baradar u Kandaharu, nema ničega što bi moglo da potvrdi kada su zapisi nastali.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani su zauzeli Avganistan sredinom avgusta 

Neki događaji iz prošlosti militantne grupe daju vetar u leđa raznim teorijama. Tako je smrt vođe Mulaha Mohamada Omara bila prikrivana gotovo dve godine, a tokom tog vremena talibani su i dalje objavljivali izjave u njegovo ime.

- Baradar je već bio poražen u internim talibanskim prepirkama oko toga kako bi trebalo da izgleda nova vlada - tvrdi Avganistan Analysts Network i ističe kako je od trojice muškaraca koji su bili vrhovni vođe pre pada Kabula, Baradar jedini koji sebi nije osigurao čelno mesto u nekom važnom ministarstvu.

Naime, vojni vođa Jakub Omar, sin jednog od osnivača talibana, postao je ministar obrane, a Siradžudin Hakani ministar spoljnih poslova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading