Erdogan spreman i na prolivanje krvi!

Autor:

Svet

10.12.2017

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je zapretio američkom predsedniku Donaldu Trampu i izraelskom rukovodstvu kako je spreman da upotrebi sva sredstva da se odluka šefa SAD o tome da Jerusalim proglasi prestonicom Izraela nikada ne ostvari.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Turski lider upozorio šefa SAD i Izrael da će upotrebiti sva sredstva da spreči proglašenje Svetog grada za izraelsku prestonicu, dok istovremeno u muslimanskim državama besne antiamerički protesti

Time je prestravio svet, posebno zbog činjenice da je Izrael nazvao terorističkom i agresorskom državom "koja ubija decu" i tako podstakao mnoge na spekulacije da planeti preti krvoproliće ogromnih razmera, kog neće biti pošteđena nijedna država u kojoj živi značajniji broj muslimanskog i jevrejskog stanovništva. Istovremeno, već četvrti dan zaredom u mnogim pretežno islamskim zemljama besne masovni antiamerički i antiizraelski protesti, a juče je posebno dramatično bilo u Libanu, gde su građani nasrnuli na ambasadu SAD u glavnom gradu Bejrutu.

- Palestina je nedužna žrtva, a što se tiče Izraela, to je teroristička država. Nećemo prepustiti Jerusalim na milost i nemilost toj zemlji koja ubija decu - vikao je Erdogan pred pristalicama u skupštini Partije pravde i razvoja (AKP) u Sivasu, u centralnoj Turskoj, a zatim naglasio da je Trampova ideja menjanja statusa Svetog grada za Tursku nevažeća.

Erdogan: Izrael je teroristička država koja ubija decu

- Borićemo se do kraja svim sredstvima protiv odluke koja je nečovečna i u suprotnosti sa međunarodnim pravom - zapretio je on i poručio zapadnjacima da se u sredu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku saradnju (OIC).

- Na tom samitu ćemo pokazati da primena te mere neće biti baš tako laka - upozorio je Erdogan, dok je iza njega stajala fotografija na kojoj se navodno vidi kako jednog palestinskog dečaka na Zapadnoj obali vode izraelski vojnici u odorama (prim. aut. autentičnost fotografije nije potvrđena).

Koliko je Trampova odluka, koja je inače bila jedna od njegovih najznačajnijih predizbornih obećanja, izazvala dramu u čitavom svetu, najbolje su juče svedočile scene iz Libana. Gnevni narod te pretežno muslimanske zemlje okupio se na ulicama Bejruta i uzvikivao slogane podrške Palestini, da bi u jednom trenutku nasrnuli na američku ambasadu. Besnu rulju nisu mogli da zaustave ni suzavac ni vodeni topovi, te su tako pojedinci uspeli da se probiju do metalnih barikada oko diplomatskog predstavništva i polome njihove delove. Čupali su i bodljikavu žicu želeći po svaku cenu da se osvete SAD zbog stava da je Jerusalim izraelska prestonica, zanemarujući pritom činjenicu da Palestinci istočni deo tog grada vide kao svoj glavni grad.

4 Palestinca stradala su za četiri dana haosa

Demonstranti su palili izraelske i američke zastave, kao i fotografije Donalda Trampa, a u Avganistanu je juče na lomači spaljena figura sa likom američkog predsednika. Nemirno je ponovo bilo i u Indoneziji, a očekuje se da se stanje pogorša i u drugim pretežno islamskim državama. Nereda je bilo juče i na Zapadnoj obali, a za četiri dana su tamo stradala četvorica Palestinaca.

Podsetimo, Trampov kontroverzni stav o Jerusalimu nije podržao nijedan svetski lider, uključujući i one tradicionalne saveznike Amerike. Jedino češki predsednik Miloš Zeman ima stav da Jerusalim pripada Izraelu, te je tako juče i napao Evropsku uniju da je kukavička zajednica "jer ne priznaje ono što je već godinama realnost".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Arapska liga: Priznajmo državu Palestinu

Ministri spoljnih poslova država članica Arapske lige održali su u glavnom gradu Egipta Kairu hitan vanredni sastanak na kom su kritikovali Donalda Trampa i pozvali svet da, kao odgovor na njegovo priznanje Jerusalima za glavni grad Izraela, prizna državu Palestinu sa prestonicom - istočnim Jerusalimom.

- Trampova odluka postaje legalizacija okupacije - poručio je predsedavajući Arapske lige Ahmed Abul-Gejt, aludirajući na izraelsku okupaciju, a potom i aneksiju istočnog Jerusalima 1967.

Arapska liga, kojoj pripadaju 22 države, odbila je da prihvati Trampovu odluku i najavila rezoluciju protiv nje, međutim, ona neće biti pravno obavezujuća.

Niko nije bezbedan: Bačene bombe na sinagogu u Švedskoj

Maskirani napadači gađali su sa čak 10 Molotovljevih koktela sinagogu u Geteborgu samo nekoliko sati nakon protesta održanog u Malmeu zbog odluke Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela. Time se pokazalo da se nasilje zbog takvog poteza američke administracije prenosi na čitav svet, kao i da od njega neće biti pošteđena nijedna zemlja u kojoj živi značajniji procenat muslimanskog ili jevrejskog stanovništva. Inače, napad na švedsku sinagogu se desio dok se u njoj odvijala zabava jevrejske omladine, ali nije bilo povređenih. Trojica osumnjičenih su privedeni.

RepublikaFoto: youtube.com/IsraeliPM

Netanijahu pobegao u Evropu da traži pomoć

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu našao se u ogromnim problemima i na međunarodnom i na unutarpolitičkom planu, kako zbog pretnji većinski muslimanskih zemalja njegovoj državi, tako i zbog protesta Izraelaca nezadovoljnih njegovom politikom. On je zato otišao u Evropu kako bi zatražio podršku saveznika, pre svih francuskog lidera Emanuela Makrona. Tokom tog susreta Netanijahu je reagovao na kritike na njegov i na račun američkog predsednika.

- Čuo sam i iz Evrope glasove osude zbog istorijske odluke predsednika Trampa, ali nisam čuo nijednu osudu zbog raketa koje su ispaljene na Izrael nakon te objave i grozno podstrekivanje protiv nas - poručio je Netanijahu, dok je istovremeno oko 10.000 Izraelaca u Tel Avivu protestovalo protiv njega zbog optužbi da je korumpiran.

Izboden radnik obezbeđenja u Jerusalimu

Izraelska policija saopštila je juče da je jedan pripadnik obezbeđenja (30) napadnut nožem u blizini glavne autobuske stanice u Jerusalimu u trenutku dok na Bliskom istoku raste napetost između jevrejskog i muslimanskog stanovništva. On je tom prilikom teško povređen, a napadač je uhapšen.

Kim: Tramp je pokazao da je senilni deda

Severnokorejski vođa Kim Džong Un žestoko je prozvao Donalda Tramp zbog odluke o Jerusalimu, nazvavši lidera SAD senilnim dedom i time iznenadio svet jer je prvi put usaglasio stav sa drugim brojnim svetskim liderima u vezi sa nekim pitanjem.

- Ova odluka me ne iznenađuje jer dolazi od senilnog dede koji je kukao na sav glas kako bi izazvao totalnu destrukciju jedne suverene zemlje, Severne Koreje - naveo je Kim.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U ovim državama narod već danima na nogama

- Palestina

- Jordan

- Avganistan

- Malezija

- Indonezija

- Turska

- Egipat

- Liban

- Maroko

- Irak

- Pakistan

- Iran

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading