MAKRONU ŽENE DOLAZE GLAVE? Nikad jači udar na francuskog predsednika, a evo šta mu je spremila jedna ćerka električara i krojačice!

Autor: Republika

Svet

13.09.2021

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Marin le Pen, kandidatkinja na francuskim predsedničkim izborima će najverovatnije biti i aktuelna gradonačelnica Pariza , En Idalgo, koja je odmah udarila na poreklo aktuelnog lidera Emanuela Makrona, budući da je ona iz radničke, a on iz imućne porodice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

En Idalgo udarila na Emanuela Makrona nakon Marin le Pen  

Francuskog predsednika Emanuela Makrona (43) očekuje teška 2022. godina budući da mu u aprilu ističe mandat, a kako stvari trenutno stoje, njemu bi veoma lako glave mogla da dođe neka od žena kandidata na izborima i tako ga spreči u tome da drugi put zaredom zasedne u fotelju Jelisejske palate.

Emigrirala iz Španije 

Naime, nakon čuvene Marin le Pen (53), desničarke i predstavnice stranke Nacionalni savez (nekadašnji Nacionalni front) najavu da će najverovatnije učestvovati u trci za prvu ženu predsednika Francuske saopštila je i socijalistička gradonačelnica Pariza En Idalgo (62). Ona je trenutno jedna od najmanje popularnih kandidata levice, međutim, analitičari ističu da bi to veoma lako i brzo moglo da se preokrene jer je ta iskusna političarka u junu osvojila drugi mandat na mestu gradonačelnice francuske prestonice. 

Očekuje se da će Idalgoova krajem ovog meseca nakon stranačkog glasanja službeno postati predsednički kandidat Socijalističke partije. 

Rođena kao Ana Maria Idalgo Aleu u španskoj pokrajini Kadis, Idalgoova je s roditeljima došla u Francusku kada je imala samo dve godine. Otac joj je električar, a majka krojačica. Porodica se preselila se u radničku četvrt u Lionu, a tada 14-godišnja Ana je službeno promenila ime u En.

- Nisam jedna od ljudi koje su rođene u centrima moći. Imala sam priliku da iskoristim obećanja o stvarnoj jednakosti u obrazovanju. S tugom primećujem da, kad bih danas stigla u Francusku u istim uslovima, ne bih imala iste mogućnosti - rekla je Idalgoova dok je govorila o motivaciji za kandidaturu.

Foto: Tanjug/AP

En Idalgo je u junu drugi put izabrana za gradonačelnicu Pariza

S druge strane, poznato je da je Makron poreklom iz ugledne i imućne porodice lekara, kao i da je pohađao prestižnu Veliku školu koja je iznedrila mnoge predsednike Francuske. Tamo je završio međunarodnu politiku i javnu službu, a za vreme studija je radio kao urednički pomoćnik francuskog filozofa i istoričara Pola Rikera.  

Po struci inspektorka za sigurnost i zaštitu zdravlja, Idalgoova je radila u kabinetu ministarke rada Martin Obri i potom izabrana u gradsko veće Pariza 2001. Ubrzo je postala zamenica socijalističkog gradonačelnika Pariza Bertrana Delanoea, kog je i nasledila 2014. Najpoznatija je po uvođenju raznih mera za zaštitu okoline zbog kojih je privukla simpatije ekološki osvešćenih građana, ali i navukla kritike da je "protivnica automobila".

Nepopularna zbog borbe protiv motornih vozila  

Nedavno je uvela ograničenja brzine na 30 km/h širom Pariza, najavila je zabranu dizel vozila do 2024, uvela je plaćanje parkinga za motocikle i skutere i povećala cenu parkiranja za automobile. Prošle godine je iskoristila pandemiju kako bi udvostručila svoje napore da postavi nove biciklističke staze po celom gradu.

Ona se, kako navode francuski mediji, nada da će je iskustvo na čelu Pariza dovesti u Jelisejsku palatu kao što je to učinio Žak Širak koji je 1995. postao predsednik nakon 18 godina rada kao gradonačelnik. Međutim, njen veliki problem je što je prilično nepoznata van prestonice, a i što se njeni stavovi o motornim vozilima smatraju krajnje kontroverznim.   

Ranije ovog meseca, anketa Ipsosa je dala je Idalgoovoj podršku od devet odsto, što je smješta na peto mesto liste potencijalnih kandidata. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zora

14.09.2021 09:21

Njeno ime je Anne Idalgo. Ona nije ni Britanka a ni Amerikanka i zove se AN kao ANA.