PAPA U MAĐARSKOJ DOČEKAN NA NOŽ! Orban se sastao s poglavarom rimokatoličke crkve, ali UVREDE SU BILE BRUTALNE! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

12.09.2021

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poglavar rimokatoličke crkve izvređan je u mađarskim medijima na najgori mogući način, pre svega zbog njegovih liberalnih stavova prema migrantima i LGBT+ populaciji, ali i zbog kratkoće posete Budimpešti.

Foto: Tanjug/AP

Orban se nakratko sastao sa papom Franjom, razmenili su i poklone 

Poglavar rimokatoiličke crkve papa Franja (84) stigao je rano jutros u mađarsku prestonicu Budimpeštu, gde je uprkos velikom oduševljenju vernika ipak doživeo da bude nazvan glupanom, pa i antihrišćaninom, a da stvar bude gora, u jednom trenutku je čak upoređen sa američkim milijarderom izuzetno omraženim u zemlji naših severnih suseda, Džordžom Sorošem

Papa je, naime, u Mađarsku otputovao na poseban poziv Međunarodnog euharistijskog kongresa kako bi tamo zatvorio veliki međunarodni verski kongres i odlučio da se u Budimpešti zadrži svega sedam sati, a odatle otputuje u Slovačku, gde planira da ostane čak tri dana. To je žestoko uvredilo mađarske medije, posebno one bliske premijeru Viktoru Orbanu, koji su ocenili kako je sramotno da je papa doneo takvu odluku. 

- On želi da ponizi Mađarsku - rekao je jedan televizijski komentator osvrćući se na kratkoću papine posete.

Drugi su otišli i mnogo dalje od toga nazvavši poglavara rimokatolika "glupanom koji svetu pokušava da nametne svoja liberalna gledišta o prihvatu migranata". Neki su ga zbog toga okarakterisali antihrišćaninom "budući da primanjem izbeglica iz pretežno muslimanskih zemalja dolazi do ozbiljnog narušavanja religijske slike Starog kontinenta", a bilo je i onih koji su papu zato uporedili sa Sorošem. Podsetimo, taj milijarder je u Mađarskoj izuzetnoi omražen i mnogo puta je optuživan da je pokušao da se umeša u domaća pitanja zemlje, pa da je čak i zatrpa migrantima. 

Još jedna stvar koja je mađarskim medijima, pretežno onim konzervativnim i naklonjenim Orbanovoj vladi, zasmetala kod pape, jeste njegov liberalni stav prema pripadnicima LGBT+ populacije, a poznato je koliko je pitanje njihovog statusa osetljivo poslednjih meseci u nama susednoj zemlji.                      

Inače, papa se sa Orbanom sastao na svega 30 minuta u Muzeju lepih umetnosti u Budimpešti, čemu je prisustvovao i predsednik Mađarske Janoš Ader, kao i dvojica visokih funkcionera Rimske kurije. Sa mađarskim premijerom poglavar rimokatolika je razmenio i poklone, ali, kako su primetili mediji, između njih dvojice nije bilo preterane ljubaznosti.     

Očekuje se da papinoj misi na otvorenom u Budimpešti prisustvovati oko 75.000 vernika, a trebalo bi da se pojavi i Orban.  

To je, inače, Franjino 34. putovanje izvan Italije, a događa se dva meseca nakon njegove operacije na debelom crevu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading