OVO JE ČOVEK KOJI JE PREŽIVEO PAD AVIONA I KOM SU BILE POLOMLJENE SVE KOSTI U TELU! Ekskluzivna ispovest Slovenca kog su lekari otpisali: GASILI SU VATRU S MENE! (FOTO)

Autor: Dejan Katalina

Svet

12.09.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati slovenački fotograf Miro Majcen izabrao je da prvi put svoju potresnu ispovest podeli za Srpski telegraf i portal Republiku, otkrivši da će dan kada je ovog juna doživeo tragediju u Češkoj slaviti kao svoj drugi rođendan.

Foto: Miro Majcen

Miro Majcen jer preživeo tragediju, dok je pilot stradao  

Nema evropskih novina koje nisu tražile razgovor sa Mirom Majcenom jer slovenački fotograf je čudo od čoveka, jači od sudbine. A sudbina mu je namenila sigurnu smrt u olupini aviona koji se u junu srušio u Češkoj. Ipak, oficijelni fotograf Rolingstonsa i "Red bula" je preživeo. I prvu ispovest, spletom raznih okolnosti i jednog prijateljstva, daje za Srpski telegraf i portal Republiku.

Šest nedelja u komi

Miro je još u čudu nakon više od tri meseca u bolnici. Pronađen je 50 metara od olupine sportskog aviona T-28 trojan, smrvljenog u najsitnije komadiće. Pilot je ostao na mestu mrtav, a Miro je hitno prebačen u bolnicu u Karlovim Varima, maltene bez šansi da preživi. Ovo je njegova priča...

- Nesreća se desila 20. juna. Taj dan ću sada slaviti kao drugi rođendan. Oporavak teče. Nadam se da ću za nekoliko meseci biti bolje, ali sve će trajati više od godinu dana. Ako sve bude kako treba, za dva-tri meseca bih mogao da izađem iz bolnice. To što se meni desilo je neverovatno. Svaki dan sam sve srećniji što sam pretekao. Nažalost, kolega pilot nije bio te sreće. Mislim da me je spasla moja pozicija u avionu, koji se prednjim delom zabio u drveće u šumi, a ja sam od tog udarca bio izbačen. Pomoglo je i to što sam pre nesreće bio u odličnoj kondiciji i zdrav. Zato sam izdržao šest nedelja kome i sve te operacije - ispričao je Majcen i istakao kako se kobni let odigrao poslednjeg dana letačkog događaja.

Foto: Miro Majcen

Miro nam je u ispovesti otkrio koje je sve povrede zadobio 

- U petak smo smo došli u Plesno, u Poljsku, gde se održavao "Red bulov" avio-šou, na kojem sam učestvovao kao službeni fotograf. Tamo sam leteo u drugom avionu, a u subotu i nedelju smo uživali u raznim programima vezanim za taj festival. U nedelju, oko četiri po podne, krenuli smo nazad za Salcburg u Austriji, preko Češke. Leteli smo u formaciji sa još jednim avionom. To je bio povratni let, ništa posebno jer je akrobatski deo šoua već bio završen. Sećam se bukvalno do tog trenutka. Pilot je odlučio da malo ponire, da ide levo-desno. Posle toga se više ničega ne sećam. Pad ne pamtim, kao ni trenutke pre pada. Kasnije sam saznao iz priče očevidaca da je akrobacija na niskoj visini bila fatalna - otkrio je naš sagovornik, dodavši da je sedeo iza pilota i da je od siline udarca izbačen iz aviona zajedno sa sedištem.

Avion išao 250 kilometara na sat

- Spasioci su gasili vatru s mene, 40 odsto tela mi je izgorelo. Polomljena mi je svaka koščica, najkritičniji su bili lomovi prepona i karlice, tu sam imao opasna unutrašnja krvarenja. Imao sam otvoreni prelom leve ruke, prstiju desne ruke, oba kolena... Pukla mi je prsna kost, ova ispod brade dole... - naveo je Majcen.

Prema njegovim rečima, nije siguran sa koje je visine avion pao, ali inspektori smatraju da je u pitanju 60 metara od zemlje, te da se letelica kretala brzinom od oko 250 kilometara na sat.

- Pogledajte slike! Avion izgleda kao list papira koji zgužvan bacaš u đubre. Avio-stručnjaci i lekari rekli su mi da se ovakav pad ne preživljava. Možda je pomoglo i što smo udarili u šumu. Da smo pali 50 metara dalje, tamo je bio travnjak, raspali bismo se od udarca. Ništa ne bi ostalo od nas. Ostao bi samo krater. Od trenutka udarca nastavili smo da se krećemo još 150 metara. Tamo su posle pronašli mrtvog pilota, na livadi. Ja sam ostao u šumi. Šlem mi je spasao glavu. Kad su me našli, bio je potpuno rasturen, ali sam preživeo - zaključio je Majcen.  

Slikao Mika Džegera 

- Miro Majcen 20 godina radi kao muzički fotograf, godišnje odradi i do 150 koncerata
- 2017. je radio kao službeni fotograf grupe Rolingstons
- Mik Džeger na zvaničnom Fejsbuk profilu drži fotografiju čiji je autor Miro
- Bio je zvanični fotograf muzičkih zvezda Kris Rije, Marka Noflera, Enrikea Iglesijasa... 
- Kao foto-reporter bio je u arapskim zemljama tokom Arapskog proleća, tokom rata u Ukrajini...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading