U INDIJI SE POJAVIO NOVI VIRUS SMRTONOSNIJI OD KOVIDA: Preminuo dečak (12) , strahuje se od globalne pandemije!

Autor: Republika, Tanjug

Svet

07.09.2021

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijski dečak (12) preminuo je od nipaha, retkog virusa koji je smrtonosniji od kovida-19, a zdravstveni zvaničnici su se dugo plašili da bi mogao da izazove globalnu pandemiju, nalik aktuelnoj sa koronom.

Foto: Tanjug/AP

Novi virus nipah opasniji od korone

Neimenovani dečak preminuo je u subotu u bolnici u gradu Kerala, na jugoistoku Indije, preneo je Njujork post.

On je pre smrti bio u još dve bolnice i došao je u kontakt sa nekoliko stotina ljudi, a njih 11 pokazuje potencijalne simptome nipaha, saopštila je NDTV iz Nju Delhija.

Prethodna žarišta Nipaha, ili skraćeno NiV-a, pokazala su da je smrtnost od ovog virusa između 40 i 75 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, što je neuporedivo smrtonosnija bolest od one koju izaziva korona virus.

Foto: pixabay.com

U Indiji hara novi virus nipah

- Virus je počeo da se širi od osobe do osobe tokom ranijih žarišta, čime je pojačana zabrinutost da bi NiV mogao da izazove globalnu pandemiju - saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Više od 100 mogućih kontakta sa dečakom je moralo da se izoluje, a 48 osoba leži u bolnici i njihovo stanje se prati.

Nipah je otkriven u Maleziji i Singapuru 1999. godine, kada je tokom izbijanja žarišta oko 300 ljudi bilo zaraženo, a umrlo je više od 100, saopštio je CDC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading