VAKCINE SU IZGUBILE EFIKASNOST: Pada procenat zaštite od težih oblika bolesti, neophodna je buster doza

Autor:

Svet

01.09.2021

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcine protiv korone izgubile su efikasnost u sprečavanju težih oblika bolesti, neophodna je buster doza, pokazuju podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vakcine su izgubile efikasnost, pa je potrebna buster doza

 

Efikasnost vakcina u sprečavanju hospitalizacija pala je na 75 odsto, sa visokih 95 odsto koliko je prvi put objavljeno kada su vakcine postale dostupne, prenosi Dejli mejl.

Ti iste vakcine su i dalje do 95 posto efikasne u sprečavanju ozbiljnih slučajeva COVID-a, ali novi podaci ukazuju na to da su počele da rastu šanse da se potpuno vakcinisana osoba dovoljno razboli od virusa dajoj je potrebno bolničko lečenje.

Mutacije virusa

Ljudi koji su stariji od 75 godina nalaze se u grupi najvećeg rizika, a efikasnost vakcina u sprečavanju hospitalizacije u toj starosnoj grupi pala je sa 90 na 80 odsto u periodu od juna do jula.

Ostaje nejasno da li je to zbog toga što zaštita koju nude vakcine vremenom opada, ili je  Delta soj uspela da prevaziđe mete čiji je cilj sprečavanje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Oboleli od korone u bolnici

 

Podaci su stavljeni na raspolaganje dok se Amerika priprema za izvođenje pojačanog nadzora kako bi pojačala zaštitu od delta soja i drugih koji bi mogli da se pojave u budućnosti.

Treća doza

Zdravstveni zvaničnici najavili su ranije ovog meseca da planiraju uvođenje treće odnosno buster doze od 20. septembra, iako se čeka odobrenje CDC -a i američke Uprave za hranu i lekove.

Savjetodavni komitet CDC -a za prakse imunizacije (ACIP) sastao se u ponedeljak kako bi pregledao podatke i razgovarao o potrebi za dodatnim dozama u budućnosti.

"Bez obzira na ocenjenu vakcinu, sve vakcine su i dalje efikasne u sprečavanju hospitalizacije i teških oblika bolesti", rekli su za odbor Sara Oliver i službenik Službe za obaveštajne službe epidemiologije iz Odeljenja za virusne bolesti CDC -a, preneo je CNN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading