BAJDEN ZA NEREDE KRIVI TRAMPA! Dramatično povlačenje iz Kabula nazvao USPEHOM!

Autor:

Svet

01.09.2021

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Džo BAjden izjavio je da je povlačenje trupa iz Kabula u kojem je poginulo 13 američkih vojnika "izvanredan uspeh" i okrivio Donalda Trampa i lokalne vojnike za nered u Avganistanu i preuzimanje od strane talibana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden, predsednik SAD

 

Bajden je izjavio da operacija nije mogla da se izvede na "uređeniji način" kao i da se ne slaže sa kritičarima koji tvrde da trebalo ranije započeti evakuaciju kako bi se izbegao haos.

Predsednik je takođe pozdravio 120.000 ljudi koje su doveli na sigurno.

Bajden je strastveno govorio dok je branio svoje postupke, s vremena na vreme mašući rukama i hvatajući se za govornicu uprkos intenzivnim kritikama demokrata, brojnih republikanaca i političara iz sveta u vezi sa američkim povlačenjem iz Avganistana.

Jedanaest marinaca, pripadnik specijalnih snaga i mornarički vojnik poginuli su u samoubilačkom napadu ISIS-K prošlog četvrtka dok su američke snage mahnito pokušavale da dovedu ljude na letove za evakuaciju pre isteka roka odnosno 31. avgusta.

Hiljade lokalnih saveznika i najmanje 100 američkih građana i dalje su zaglavljeni i suočavaju se sa pretnjama talibana. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Povlačenje iz Avganistana

 

Talibani su takođe pojačali kontrolu nad Avganistanom i održavaju lažne sahrane zapadnih trupa, navodno su pretukli žene policajce, dok je penzionisani general upozorio je da je povratak Amerike „neizbežan“.

On je naveo sajber pretnje iz Rusije i Kine kao jednu od savremenih briga sa kojima se Amerika mora suočiti.

"Da budem jasan. Odlazak 31. avgusta nije zbog proizvoljnog roka. Određen je da se spasu američki živote", rekao je Biden u svojim prvim izjavama otkako je poslednji američki vojnik napustio međunarodni aerodrom Hamid Karzai u ponedeljak uveče.

Nakon toga, predsednik se oglasio na Tviteru gde je opet stao u odbranu povlačenja, rekavši da je američko prisustvo u Avganistanu u suprotnosti sa interesima nacionalne bezbednosti SAD, i obećao da će nastaviti da podržava avganistanski narod putem diplomatije, međunarodnog uticaja i pomoći.

Ova odluka o Avganistanu ne odnosi se samo na Avganistan. Radi se o okončanju ere velikih vojnih operacija kako bi se preuredile druge zemlje ', napisao je u nizu tvitova.

„Osnovna obaveza predsednika je da brani Ameriku. Ne protiv pretnji iz 2001. godine, već protiv pretnji 2021. i sutra “, nastavio je on. „Ne verujem da se bezbednost i bezbednost Amerike poboljšava nastavkom raspoređivanja hiljada američkih vojnika u Avganistanu.“

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani slavili povlačenje Amerikanaca

 

Talibani slavili 

Talibani su proslavili povlačenje Amerikanaca organizujući lažne sahrane sa kovčezima okićenim američkim, britanskim i francuskim zastavama, kao i oznakama NATO -a.

Lansirali su vatromet u horizont Kabula i razmetali se američkim naoružanjem i opremom koje su američko vojno osoblje ostaviilo za sobom.

Krajnji rok koji je Biden postavio ranije ove godine bio je 31. avgist i držao ga se uprkos molbama nekih poslanika demokratske stranke koji su bili veterani i njegovih kolega svetskih lidera, koji su iskoristili virtuelni sastanak G7 da ga mole da zadrži "čizme na zemlji" duže.

Bajden je rekao da je Tramp, njegov prethodnik u Ovalnoj kancelariji, vezao ruke po tom pitanju. Napomenuo je da je Tramp potpisao sporazum sa talibanima da napusti teritoriju do 1. maja, što mu je ograničilo mogućnosti.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading