BURNO NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Doneta rezolucija o Avganistanu, Kina i Rusija uzdržane od glasanja

Autor: Republika

Svet

30.08.2021

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju Velike Britanije, Francuske i Amerike koja poziva talibane da ispunjavaju svoje obaveze osiguravanja slobodnog i bezbednog napuštanja Avganistana za strance i Avganistance.

Republika

Foto: Tanjug/AP

SB UN najoštrije osuđuje napade u blizini aerodroma u Kabulu

Za rezoluciju je glasalo 13 država, dok su Rusija i Kina bile uzdržane.

SB UN najoštrije osuđuje napade u blizini aerodroma u Kabulu 26. avgusta, kao i talibane.

U rezoluciji se ističe da SB UN uzima u obzir saopštenje talibana od 27. avgusta u kojem su se obavezali da Avganistanci mogu da putuju u inostranstvo, da napuste Avganistan kad god požele, preko bilo kojeg graničnog prelaza, i vazdušnog i kopnenog, uključujući i preko ponovo otvorenog i bezbednog aerodroma u Kabulu, kao i da ih niko neće sprečavati da idu.

Savet bezbednosti "očekuje da se talibani pridržavaju tih i svih drugih obaveza, uključujući bezbedan, pouzdan i regulisan odlazak Avganistanaca i svih drugih građana iz Avganistana".

Istovremeno, ovo telo zahteva da avganistanska teritorija ne bude korišćena za pretnje ili napade bilo koje zemlje, niti za skrivanje ili obučavanje terorista, kao ni za planiranje ili finansiranje terorističkih napada, saopšteno je u dokumentu.

U rezoluciji SB UN ponavlja značaj borbe protiv terorizma u Avganistanu, uključujući protiv pojedinaca i organizacije koji su uključeni na sankcione spiskove u skladu sa rezolucijom 1267 (1999) i ističe odgovarajuće obaveze talibana u tom pogledu.

(rs.sputniknews.com)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading