HERAT SE PRETVORIO U GRAD DUHOVA NAKON DOLASKA TALIBANA: Militanti ZABRANILI nošenje farmerica, a žene mogu da rade samo u BOLNICAMA!

Autor:

Svet

29.08.2021

05:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prodavnice se ponovno otvaraju, škole rade, ali žene većinom ostaju kod kuće, opisuje Fajnenšl Tajms kako izgleda vladavina talibana u Heratu, trećem po veličinu gradu u Avganistanu.

Republika

Foto: Youtube/ITV News

Foto: Ilustracija

Talibani su dozvolili ženama zaposlenim u medicinskim ustanovama da nastave s radom, a druge su većinom kod kuće. Škole su otvorene, ali sada devojčice i dečaci sede u odvojenim razredima, nose odeću kakvu propisuju talibani. Univerzitet Herat još je zatvoren.

Herat je poput grada duhova. Žene gotovo da ne idu na posao, a talibani po ulicama patroliraju s oružjem, ispričala je novinarka kojoj su talibani ove godine ubili oca. Said kaže da su svi zaposleni u gradskoj upravi dobili poruku da moraju da nose tradicionalnu odeću, i da neko vreme neće imati platu.

To se odnosi na muškarce, žena nema.

Herat je u ruke talibana pao 12. avgusta, tri dana pre Kabula. U međuvremenu je otvorena većina prodavnica. Stanovnici žive u strahu i neizvesnosti. Kako će se zemlja finansirati? Svetska banka i MMF obustavili su finansiranje.

Heratom se šire glasine da će se plate prepoloviti iako cene hrane i energenata rastu. Poslovnice banaka trebale bi da se otvore, u gradu sa 600.000 stanovnika samo je jedan bankomat. Kad radi, ispred njega su dugački redovi.

Otvorena javna kupališta

Otvorena su javna kupališta i brijačnice, i izvor FT-ja kaže da sada možete nositi kosu i bradu samo kako talibani propisuju.

Talibanima je stran život u velikom, kulturnom gradu kao što je Herat, nemaju pojma šta znači rad u sistemu, kaže jedna doktorka. Čim su zauzeli Herat, talibani su poslali 100 vojnika u njenu bolnicu. Sad ih ima 20. Odredili su jednu ženu koja će pratiti žensko medicinsko osoblje, osigurati da poštuju pravila odevanja i da se ne mešaju s muškarcima.

Neki su pobegli u Kabul, a drugi su pokušali da napuste zemlju. Drugi novinar svedočio je za FT u telefonskom razgovoru kako je prošlog petka na pijaci video kako grupa talibanskih boraca s puškama i bičevima naređuje muškarcima da više ne mogu da nose farmerke i majice.

Jedan mladić je zbog toga pretučen.

- Kad izađemo, ne znamo hoćemo li se suočiti s talibanima koji su strogi ili s onima koji to nisu - rekao je taj novinar.

Više nema krađa

No, ima i pozitivnih promena. Stanovnici Herata kažu da su se krađa i džeparenje značajno smanjili, verovatno u strahu da talibani ponovo ne počnu da primenjuju običaj odsecanja ruke kradljivcima. Pročulo se da će grupu lopova kazniti odsecanjem ruku na glavnom gradskom stadionu, no talibani su rasterali okupljene.

Prošlo je 20 godina otkako je Herat gledao takve scene, rekao je Said. Ne želi da mu deca to gledaju, kaže da je spreman da da svoj život da mu žena i deca napuste Avganistan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading