NEMCI HOĆE DA CEPAJU RUSIJU?! Osvanuli skandalozni predizborni plakati: KALJININGRADSKA OBLAST U SASTAVU MOĆNE ČLANICE EU, čeka se Putinova reakcija!

Autor: Republika

Svet

27.08.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontroverznmi predizborni plakati osvanuili su u čitavoj zemlji, a pojavili su se u sklopu kampanje vladajuće stranke CDU, kojoj pripada i kancelarka Angela Merkel.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel i Vladimir Putin u potencijalnom novom klinču 

Pravi diplomatski skandal preti da "eksplodira" na relaciji Berlin-Moskva nakon što su u nemačkom gradu Teterov u državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija osvanuli plakati na kojima se vidi kako je čitava ruska Kaljiningradska oblast otcepljena od matične zemlje i pripojena teritoriji najmoćnije članice Evropske unije (EU).

Da skndal bude veći, reč je o predizbornim plakatima koji su iskorišćeni u sklopu kampanje vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kojoj pripada i kancelarka Angela Merkel, i njene sestrinske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Zbog toga mediji spekulišu da bi o svemu mogao da se oglasi i Kremlj, budući da su savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj zakazani za kraj septembra, te da nije najjasnije zbog čega je usledio takav potez. 

Inače, u svrhe očigledne provokacije iskorišćene su kopije predizbornih plakata političkih stranaka iz 1949. godine sa mapom Nemačke u predratnim granicama sa Kalinjingradskom oblašću u njenom sastavu. 

- Plakati su stari 72 godine a na njima je prikazana mapa Nemačke iz predratnih godina sa slikom Istočne Pruske i delom sadašnje teritorije Poljske - navodi lokalni list "Nordkurier", prenosi Sputnjik.   

Kako je još istaknuto, lokalne snage bezbednosti su otkrile da su se istorijski plakati pojavili širom federalne države, kao i da je među njima bilo kampanja i drugih stranaka.

Povodom skandala se prvi oglasio portparol CDU Hanes Detman, koji je poručio kako njegova stranka nema nikakve veze s postavljanjem plakata.

- Takva kampanja zbunjuje i treba je ukloniti - naglasio je on. 

Podsetimo, savremena Kalinjingradska oblast nalazi se na teritoriji bivše nemačke pokrajine Istočna Pruska. Nakon Drugog svetskog rata, prema odluci Potsdamske konferencije zemalja antihitlerovske koalicije, veći deo Istočne Pruske ušao je u sastav Poljske, a trećina teritorije sa glavnim gradom Kenigsbergom (danas Kalinjingrad) ušla je u sastav Sovjetskog Saveza, a zatim Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading