OVO JE MONSTRUM KOJI JE RAZNEO LJUDE U KABULU! Pripadnik je krvoločne grupe koja je SMRT I ZA TALIBANE!

Autor: Republika

Svet

27.08.2021

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremista Abdul Rehman el Logri aktivirao je eksplozivnu napravu kod aerodromskog hotela Baron u Kabulu i usmrtio na desetine ljudi, među kojima je bilo i talibana, inače zakletih neprijatelja njegove organizacije ISIS-K.

Foto: printscreen

Monstrum koji je izveo napad je Abdul Rehman el Logri 

Zločinac Abdul Rehman el Logri identifikovan je kao pripadnik ISIS-K, avganistanskog ogranka zloglasne Islamske države (ISIS), koji je u četvrtak aktivirao jednu od dve bombe kod aerodroma u Kabulu i ubio na desetine ljudi, među kojima su i žene, deca i američki vojnici. Ukupan broj žrtava trenutno je procenjen na 108, zajedno sa 13 vojnika SAD, međutim, očekuje se da će taj broj rasti. 

ISIS-K je saopštio kako je njihov "mučenik podneo žrtvu za sveti cilj usmeren protiv američkih zločinaca", otkrivši da je mladić, najverovatnije Avganistanac, bombu vezanu oko pojasa aktivirao kod aerodromskog hotela Baron.  

 

 

Prema navodima pojedinih američkih medija, Abdul Rehman el Logri je kao bombaš samoubica od svoje organizacije zaradio milione, te da se njegovo bogatstvo bogatstvo može meriti u iznosima između pet i 10 miliona dolara. U pitanju je novac koji, kako se napominje, ostaje porodici zločinca nakon što on "izvrši sveti cilj". 

 

 

ISIS-K je osnovan 2015. godine kao ogranak Islamske države (ISIS), a borci te organizacije su uglavnom raspoređeni po provinciji Khorasan, pa otud i slovo K u njihovom nazivu. Čine ih uglavnom nekadašnji ratnici organizacije "Talibani".  

Strahuje se da će nakon jučerašnjeg udara ekstremisti izvesti nove napade budući da je američki predsednik Džo Bajden objavio kako će evakuacija nastaviti da se sprovodi kao i dosad i da će, kako je dogovoreno s talibanima, biti okončana 31. avgusta. 

Bajden je najavio i žestoku osvetu protiv ekstremista, što uključuje novo bombardovanje Avganistana. 

 

 

Procenjuje se da je organizacija ISIS-K od svog nastanka do danas izvela oko 100 napada, pri čemu su uglavnom targetirane američke, avganistanske i pakistanske bezbednosne službe. Njen silj je, kao i ISIS, stvaranje islamskog kalifata sa najstrožim mogućim šerijatskim zakonom, u odnosu na koji i onaj talibanski deluje smešno. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani su 15. avgusta osvojili skoro čitav Avganistan  

ISIS-K, inače, talibane smatra liberalima, te se bore protiv njih podjednakom silom kao i protiv američkih i avganistanskih snaga. Očekuje se zato da će talibani nakon osvajanja teritorije skoro čitave zemlje imati veliki izazov da savladaju krvoloke. 

S tim je vezi su talibanski zvaničnici saopštili kako su oni u napadima dvojice bombaša samoubica na aerodromu u Kabulu izgubili više ljudi nego Amerikanci - čak 28.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading