STIGLA BITNA PORUKA IZ VAŠINGTONA: Evo kako Amerikanci gledaju na ustoličenje Joanikija

Autor: Republika

Svet

24.08.2021

07:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države izrazile su "zabrinutost zbog zaoštravanja retorike" u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju 5. septembra i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Mitropolit Joanikije treba da bude ustoličen 5. septembra na Cetinju

- Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Sprske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbednost građana bude iznad svega - naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li su SAD zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Stejt department ocenjuje i da je Crna Gora "dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja" i da bi svi "građani trebalo da urade svoj deo da ispoštuju tu ponosnu tradiciju".

- Pozivamo sve, građane, političke i verske lidere, da rade na smirivanju tenzija - poručio je portparol Stejt departmenta.

U tekstu se dodaje da SAD podržavaju verske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju veru.

- Istovremeno, SAD takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje - zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je sinoć za TVCG da država garantuje da će sve proteći mirno 5. septembra na Cetinju, kao i da su državni organi apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u nedelju na Cetinju na protestu protiv najavljenog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru, poručujući da neće dozvoliti taj, kako su rekli, "simbolički čin srpskog pokoravanja Crne Gore", dodaje Glas Amerike.

- Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u nedelju, tokom služenja liturgije u Cetinjskom manastiru, da njega ne šalje nijedna država, već Srpska pravoslavna crkva, upozoravajući oponente njegovog ustoličenja na Cetinju da "mogu navući prokletstvo na sebe - navodi Glas Amerike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading