MAĐARSKA NAPUŠTA EVROPSKU UNIJU? Vest o mogućem "Hugzitu" prodrmala zemlju, Orban se ne oglašava, opozicija STROGO PROTIV!

Autor:

Svet

22.08.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski list Magyar Nemzet ("Mađarska nacija"), nezvanično glasilo vlade, često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje. U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele da znaju kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je opet bilo i prošlog vikenda. List je nedavno pokrenuo raspravu o temi koja je čak i u mađarskim vladinim krugovima do sada bila tabu: izlazak Mađarske iz Evropske unije.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Viktor Orban

"Vreme je za razgovor o Hugzitu", nazvao je Magyar Nemzet nemačku verziju tog priloga. To je odjeknulo poput bombe: o tome su pisali skoro svi veći mediji, opozicioni političari su se zgražavali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost. Nije čudo: oko toga da Mađarska spada u EU do sada je vladao, uprkos dubokim političkim podelama u zemlji, nadstranački i društveni konsenzus. Jedan od retkih koji u toj zemlji još uopšte postoje, piše Dojče Vele.

"Naši putevi su se razdvojili"

Sada se izlazak Mađarske iz EU otvoreno i ozbiljno predlaže u najvažnijim vladinim medijima po prvi put nakon 2010, dakle nakon dolaska Orbana na vlast. To je bez presedana.

U mađarskoj verziji članka u listu Magyar Nemzet piše:

"Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz hiljadu rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcenjivački i arogantno prema svojim istočnoevropskim članicama."

Razlog: "Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već potpuno svesno raskida s hrišćanskim moralom i svetskim poretkom i umesto toga najavljuje izgradnju kosmopolitskog, bezličnog svetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i Srednja Evropa se čvrsto držimo naših hiljadugodišnjih kulturnih i verskih temelja."

Članak je napisao politolog Tamas Fric, koji je poznat po svojim radikalnim desničarskim stavovima. No on nije politički autsajder nego vodeći član važnih organizacija bliskih Orbanu, poput Foruma civilnog udruživanja (CÖF). Taj Forum organizuje povremeno takozvane "mirovne marševe" - demonstracije moći Orbanove vlade s desetinama ili stotinama hiljada učesnika, na kojima se većinom čuju oštri govori protiv EU.

Zbog toga je verojatno da su vladajući krugovi bili unapred informisani o Fricovom članku ili su ga možda čak s njim dogovorili. Tema Huxit prošlih je nedelja načelo više mađarskih političara iz vladajuće stranke - ali samo indirektno, navodi Jutarnji.

Lazlo Köver, predsednik mađarskog parlamenta, početkom jula je u jednom intervjuu izjavio da bi danas na referendumu o članstvu u EU "gotovo sigurno glasao protiv". A ministar finansija Mihali Varga prošle nedelje je rekao da bi na referendumu, doduše, trenutno glasao s "da". Ali da bi to pitanje moglo dobiti novo značenje krajem ove decenije, kada Mađarska počne više uplaćivati u budžet EU nego što iz njega dobija.

I Viktor Orban je u prošlosti povremeno izjavljivao da "naravno, postoji i život izvan EU", zadnji put 2016. u vezi s Brexitom. U ovoj najnovijoj raspravi se do sada nije izjasnio.

Opozicija oštro protiv

No proteklih godina se sve češće i agresivnije sukobljavao s EU, nedavno oko mađarskog zakona kojim se zabranjuje takozvana homoseksualna i transseksualna propaganda kod maloletnika. U tim sporovima Orban je sve jasnije govorio da odbija EU u njenom sadašnjem obliku.

Mađarski opozicioni političari smatraju da se iza članka u listu Magyar Nemzet kriju Orban i njegovi saradnici.

- Počela je Orbanova kampanja za izlazak naše domovine iz Evropske unije - napisala je na Fejsbuku levo-zelena političarka Timea Szabo iz stranke Dijalog za Mađarsku. Slično su se izjasnili i skoro svi drugi opozicionari.

Forum civilnog udruživanja redovno organizuje masovne demonstracije podrške politici vladajuće stranke Fidesz.

Trenutno izlazak iz EU još uvek nije u Orbanovom interesu, kaže mađarski politolog Peter Kreko za DW.

"Ali u njegovom je interesu okretanje javnog mnjenja protiv EU kako bi time protiv Brisela imao ucenjivački potencijal mogućeg Huxita. Utoliko je njegov cilj povećanje neprijateljstva prema Uniji u Mađarskoj."

Mađari još uvek proevropski orijentisani

Pri tome Orban koristi i tvrdnju da Mađarska iz EU dobija sve manje novca i zato više ne može imati koristi od članstva, pojašnjava Kreko, koji trenutno radi na Institutu za nauke o čoveku (IWM) u Beču. Jer, u ispitivanjima javnog mnjenja Mađari kao jednu od najvećih prednosti EU navode upravo evropske fondove.

- No, mora se jasno reći da je velika većina Mađara u načelu vrlo stabilno proevropski orijentisana - ističe Kreko. Zato bi, smatra on, preterana propaganda protiv EU s pogledom na parlamentarne izbore idućeg proleća mogla biti "taktička greška". On predviđa da bi to moglo uticati na neodlučne proevropski orijentisane birače da se okrenu opoziciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dera

22.08.2021 11:04

EU pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcenjivački i arogantno prema svojim istočnoevropskim članicama. A tek prema državama koje nisu članice. Ili kandidatima.

Odgovori 18 0