MUDŽAHEDINI DIŽU USTANAK PROTIV TALIBANA? Sin čuvenog avganistanskog vođe formira POKRET OTPORA!

Autor:

Svet

19.08.2021

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije ceo Avganistan pao pod talibane. Mnogi zaboravljaju na dolinu Panjšira, severoistočno od Kabula, koja je glavno uporište pokreta otpora. Talibani ni tokom prve vladavine nisu mogli da poraze tih pet posto teritorija. Severni Savez formirali su Tadžici, Hazari i Uzbeci.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ahmed Masud

Grupa avganistanskih čelnika pokušava da okupi snage za otpor talibanima iz iste strateške doline koja se pre dve decenije opirala militantima - i osigurala američkim špijunima i operaterima specijalnih snaga lansirnu rampu za invaziju koja je talibane skinula s vlasti u mesecima nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Za razliku od pre 20 godina, vođe otpora ne kontrolišu teritoriju koja bi im trebala za otvaranje linije za snabdevanje kroz severne granice Avganistana, niti se čini da imaju značajnu međunarodnu podršku.

Koliko je muškaraca i koliko su dobro snabdeveni takođe su otvorena pitanja. Bivši avganistanski zvaničnici navode da je broj boraca skrivenih u Panjširu od 2.000 do 2.500, a za njih se kaže da imaju malo više od jurišnog oružja.

"Otpor počinje sada"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Ahmed Masud vođa je Nacionalnog fronta otpora u Avganistanu. U pismu poslatom redakciji Vašington posta rekao je da otpor mudžahedina talibanima počinje sada. Ali da im treba pomoć.


- Kad sam imao devet godina, moj otac, komandant mudžahedina Ahmed Šah Masud, okupio je svoje vojnike u pećini u dolini Panjšir u severnom Avganistanu. Sedeli su i slušali kako im se obraćao očev prijatelj, francuski filozof Bernard-Henri Levi. "Kad se borite za svoju slobodu", rekao je Lévy, "borite se i za našu slobodu" - rekao je Masud.

- Moj otac ovo nikada nije zaboravio dok se borio protiv talibanskog režima. Sve do trenutka kada je ubijen 9. septembra 2001. godine, po nalogu talibana i Al-Kaide, borio se za sudbinu Avganistana, ali i za Zapad.


- Sada je ta zajednička borba bitnija nego ikad u ovim mračnim, napetim satima za moju domovinu.

- Pišem iz doline Panjšir danas, spreman da sledim očeve stope, s mudžahedinima, borcima koji su spremni ponovno da pobede talibane. Imamo skladišta municije i oružja koje smo strpljivo prikupljali od očeva doba, jer smo znali da bi ovaj dan mogao doći.

Kako navodi, imaju oružje koje nose Avganistanci koji su u posljednja 72 sata odgovorili na njegov apel da se pridruže otporu u Panjširu.

- Imamo vojnike iz avganistanske regularne vojske koji su bili zgroženi predajom svojih komandanata i sada sa svojom opremom putuju prema brdima Panjšir. U našu su se borbu uključili i bivši pripadnici avganistanskih specijalnih snaga.

"Treba nam pomoć"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Ipak, tvrdi, sve to neće biti dovoljno da se talibani smaknu s vlasti.

- Ako talibanske vojskovođe krenu u napad, naravno da će se suočiti s našim upornim otporom. Zastava Nacionalnog fronta otpora vijoriće se nad svakim položajem koji pokušaju da zauzmu, kao što se zastava Nacionalnog ujedinjenog fronta vijorila pre 20 godina. Ipak znamo da naše vojne snage i logistika neće biti dovoljne. Brzo će se iscrpiti ako naši prijatelji na Zapadu ne pronađu način da nas snabdevaju bez odlaganja.

- Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici napustili su bojište, ali Amerika i dalje može biti "veliki arsenal demokratije", kako je rekao Frenklin D. Ruzvelt kada je pritekao u pomoć Britancima pre ulaska SAD-a u Drugi svetski rat.

- U tu svrhu molim prijatelje Avganistana na Zapadu da se zauzmu za nas u Vašingtonu i u Njujorku, u Kongresu i kod Bajdenove administracije. Zauzmite se za nas u Londonu, gde sam završio studiranje, i u Parizu, gde je sećanje na oca ovog proleća odano počasnim imenovanjem staze za njega u vrtovima Champs-Élysées.

- Znajte da milioni Avganistanaca dele vaše vrednosti. Toliko smo se dugo borili za otvoreno društvo, društvo u kojem bi devojke mogle postati doktorke, naše novine mogle su slobodno da izveštavaju, naši mladi ljudi mogli su da plešu i slušaju muziku ili prisustvuju fudbalskim utakmicama na stadionima koje su nekad talibani koristili za javna pogubljenja - a uskoro bi se mogla ponoviti.

- Talibani nisu problem samo avganistanskom narodu. Pod kontrolom talibana, Avganistan će bez sumnje postati žarište radikalnog islamističkog terorizma; ovde će se još jednom skovati zavere protiv demokratije.

- Bez obzira na to šta se dogodi, moji borci mudžahedini i ja branićemo Panjšir kao poslednji bastion avganistanske slobode. Naš moral je netaknut. Iz iskustva znamo šta nas čeka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading