(VIDEO) Sprema se DAN BESA u Jerusalimu: Palestinci nastavljaju nemire, izraelska vojska se sprema za okršaj!

Autor: telegraf.rs

Svet

08.12.2017

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska policija se priprema za palestinski "Dan besa", pa su povećali svoje prisustvo u Jerusalimu, ali nisu uveli nikakva dodatna ograničenja u pogledu pristupa džamiji Al Aksa, istakavši da nema indikacija da će tamo izbiti nemiri, prenosi Rojters. Danas Palestinci u tom gradu spremaju masovne demonstracije u okviru "Dana besa".

RepublikaFoto: pixabay.com
Jerusalim

Islamska grupa Hamas, koja kontroliše pojas Gaze, pozvala je Palestince da pokrenu novu intifadu

Nekoliko hiljada muslimana uputilo se ka trgu u blizini Vrata Damaska u Jerusalimu nakon molitve u džamiji Aksa kako bi protestovalo zbog priznavanja Jerusalima za prestonicu Izraela od strane SAD, prenose mediji.

Demonstranti sa sobom nose i transparente sa natpisima: "Pozivamo vas, armijo muslimana! Jerusalim — prestonica kalifata" i mašu zastavama palestinskih grupacija.

Tokom molitve imam je proglasio Jerusalim arapskim islamskim gradom, a govorio je i o "gnevu" i "značajnom bolu" koji oseća muslimanska zajednica zbog ove odluke Trampa.

Kako ocenjuju mediji, učesnici su nakon tih reči imama tapšali sa odobravanjem.

AP navodi da se u istočnom delu Jerusalima, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze očekuju masovni protesti Palestinaca koji se protive Trampovoj odluci i da je izraelska policija uputila pojačanja u i oko Starog grada u Jerusalimu uoči muslimanske molitve.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Islamska grupa Hamas, koja kontroliše pojas Gaze, pozvala je Palestince da pokrenu novu intifadu.

Navodi se da se očekuju demonstracije solidarnosti širom Bliskog istoka i u mnogim muslimanskim zemljama, a da je u malezijskoj prestonici Kuala Lumpuru ispred američke ambasade već demonstriralo više od 1.000 muslimana.

Demonstracije su se održale i u Jordanu, Turskoj, Pakistanu i Tunisu.

Izraelska vojska saopštila je sinoć da je gađala ciljeve u Pojasu Gaze kao odgovor na projektile ispaljene sa tog područja u pravcu Izraela.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je jedan projektil eksplodirao ranije u četvrtak u južnom Izraelu, dok su dva projektila prethodno lansirana iz Gaze, ali su oni kratko leteli i pali na palestinsku teritoriju.

Izraelska vojska precizira da su tenk i avioni pogodili dva vojna položaja u Gazi.

U saopštenju stoji i da vojska Izraela smatra palestinsku islamsku grupu Hamas odgovornom za bilo kakvu vatru iz Pojasa Gaze.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Do pograničnog nasilja došlo je dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp priznao Jerusalim kao izraelsku prestonicu, a lider Hamasa Ismail Hanijeh pozvao je Palestince na novi ustanak protiv Izraela posle Trampovog proglašenja.

Izraelski mediji javili su da su dve rakete ispaljene u pravcu Izraela iz Pojasa Gaze i da su sletele unutar Pojasa.

Zvuk sirene, upozoravajući na rakete, začuo se u južnom izraelskom gradu Aškelonu i izraelskim naseljima severno od priobalne enklave, objavio je izraelski list "Haarec".

Rakete su ispaljene usred sukoba u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu u trenutku kada Palestinci protestuju protiv odluke koju je američki predsednik juče saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodi izraelski list.

Najmanje 31 Palestinac je ranjen u sukobima sa izraelskim snagama reda, tokom protesta koji su održani juče.

Predsednik SAD Donald Trump proslavio je "posebno specijalnu" Hanuku, tradicionalni jevrejski praznik, u Beloj kući, dan nakon što je, uprkos kritikama, proglasio Jerusalim prestonicom Izraela.

- Sada razmišljam o tome šta se dešava i o ljubavi širom Izraela i o svemu oko Jerusalima - izjavio je sinoć Tramp u Beloj kući, prenosi AP.

Agencija navodi da je uz Trampa bila ćerka Ivanka, koja je prihvatila judaizam udajom za supruga Džareda, kao i njihovo troje dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading