OVAKO NEĆU PLAKATI NI KAD MI MAJKA UMRE: Avganistanac koji je već pretrpeo horor pod talibanima, opet proživljava pakao!

Autor:

Svet

17.08.2021

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aziz Ahmed je vlasnik restorana avganistanske kuhinje u Dubaiju. U Ujedinjene Arapske Emirate stigao je pre dvadeset godina, kad je zbog talibanskog terora pobegao iz svoje rodne zemlje. Avganistanom je tada vladao talibanski režim, u kojem je svakodnevica bila odseći ruku sitnom lopovu i kamenovati ženu do smrti zbog preljuba.

Republika

Foto: youtube.com/AFP News Agency

Aziz Ahmed

Nedeljama Aziz prati šta se događa u njegovoj domovini i ne može da veruje da se ponavljaju scene od pre dvadeset godina.

- Ni kad mi majka umre, neću plakati kao što sam plakao danas - kazao je ugostitelj i dodao da njegova zemlja "više nema opcija."

Aziz je, kao i njegovi sunarodnjaci u zemlji i inostranstvu, očajan i u strahu za sve svoje voljene koji talibanskim povratkom na vlast dolaze u životnu opasnost.

- Kad im vidim lica, kad čujem reč "taliban", pomislim na sav teror, ubijanja i premlaćivanja. Osećam se kao da sanjam noćnu moru - kazao je Ahmed.

Iako talibani pokušavaju da izmene svoju sliku u javnosti i tvrde da će poštovati prava žena, oni koji se sećaju šta su pre dvadeset godina proživljavale žene u Avganistanu, teško će u to poverovati.

- Verovaću kad to vidim. Kad vidim žene da odlaze na svoja radna mesta i da se slobodno kreću ulicom - objasnio je Ahmed šta misli o obećanjima talibana.

Republika

Foto: youtube.com/AFP News Agency

Golamedin

Ahmedov zaposleni, upravnik njegovog restorana u Dubaiju, Golamedin, nada se da će se uskoro moći vratiti u svoju zemlju. U Dubaiju je poslednjih šest godina, a želi se skućiti u svojoj rodnoj zemlji, s ostarelim roditeljima.

- Ako se situacija zaista stabilizuje, kako su oni rekli, voleo bih da se vratim da živim i radim u Avganistanu. Moja majka je već stara i želim biti uz svoje roditelje - priznao je Golamedin, prenosi Jutarnji.

Iako svi žele da veruju u prosvetljenost nove talibanske doktrine, situacija u stvarnosti nije obećavajuća. Prvog dana talibanskog ulaska u Kabul proterali su žene s radnih mesta u banci, prekrečeni su izlozi kozmetičkih salona koji su na staklima imali našminkana ženska lica, a javna lica poput političarki i novinarki, pozdravile su se s kolegama i izjavile kako "čekaju smrt".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading