GORBAČOV PROKOMENTARISAO AMERIČKU INTERVENCIJU U AVGANISTANU: NEREALNI pokušaji demokratizacije društva sačinjenog od BROJNIH plemena!

Autor:

Svet

17.08.2021

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihail Gorbačov, vođa nekadašnjeg Sovjetskog Saveza koji je povukao sovjetsku vojsku iz Avganistana 1989. nakon neuspjele desetogodišnje kampanje, kazao je u utorak da je misija NATO-a u toj zemlji od početka bila osuđena na propast.

Republika

Foto: Tanjug/AP

UBEĐEN DA JE INTERVENCIJA OD STARTA BILA OSUĐENA NA PROPAST: Mihail Gorbačov

Gorbačov (90) je smatrao sovjetsko prisustvo o Avganistanu političkom greškom koja je trošila dragocene resurse u vreme kada je Sovjetski Savez bio u svom sutonu.

Prosovjetska avganistanska vlast opstala je još tri godine nakon povlačenja, ali se nije oporavila od ruske odluke o obustavi pomoći, nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, u januaru 1992.

Nešto kasnije te godine režim je pao.

Gorbačov je u utorak istakao da NATO i SAD nisu imali nikakve šanse u Avganistanu te da su loše postupali u svojoj kampanji, navodi ruska novinska agencija RIA.

- Oni (NATO i SAD) su trebali priznati neuspeh ranije. Važno je sada izvući pouke iz onoga što se dogodilo i pobrinuti se da se slične greške ne ponove - rekao je Gorbačov za RIA-u, prenosi Jutarnji.

- To (američka kampanja) je bio neuspeli pothvat od početka, iako ga je Rusija podržavala u prvim fazama - dodao je.

- Kao i u mnogim drugim sličnim projektima, u središtu su preuveličana pretnja i loše definisane geopolitičke ideje. Tome treba dodati nerealne pokušaje demokratizacije društva koje se sastoji od brojnih plemena - zaključuje Gorbačov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
boky

17.08.2021 12:43

bas kao sto je i vlast ovog nesposobnog idiota bila osudjena na propast. to prica najnesposobniji covek u galaksiji koji je unistio imperiju bez zrna baruta jadnik. bolje da se ne javlja.