ŠOKANTNO PRIZNANJE ZVANIČNIKA AVGANISTANA: STIZALO NAM JE NAREĐENJE DA SE NE BORIMO! Još sam dezorijentisan zbog toga kako smo brzo pali!

Autor:

Svet

17.08.2021

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Tviteru se, nizom objava, oglasio guverner avganistanske centralne banke Adžmal Ahmadi i opisao svoj beg iz zemlje čiji su predstavnici vlade bez borbe pobegli u inostranstvo.

Republika

Foto: twitter.com/aahmady

OTKRIO ŠOKANTNU ISTINU: Adžmal Ahmadi

Kako navodi, potpuno je dezorijentisan vrtoglavim padom avganistanske vlade.

- Iako je veliki deo ruralnih područja u poslednjih nekoliko meseci pao pod talibane, prvi glavni grad provincije pao je pre samo devet dana. Usledio je pad Ziranja, a u narednih šest dana pao je niz drugih provincija, naročito na severu zemlje. Širile su se glasine da naređenja da se ne borimo stižu odozgo - izjavio je.

Ahmadi naglašava da se sve promenilo u četvrtak. Dok je bio na redovnim sastancima pao je grad Gazni, a dok je došao do svoje kuće pali su i Herat, Kandahar i Bagdis. U petak su dobili informacije o pogoršanju stanja, kao i da u zemlju više ne dolazi valuta američkog dolara. Ispričao je kako je došlo do rasta pa pada valute, a on je još u nedelju bankare smirivao govoreći im kako će sve biti dobro.

"Gadi mi se izostanak ikakvog planiranja od strane avganistanskih vođa"

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani u predsedničkom kabinetu

Porodica mu je u subotu javila da je većina vlade pobegla iz zemlje, a bezbednosna procena bila je da će talibani doći do Kabula za 36 sati i osvojiti ga u roku od 56 sati.

Ahmadi se osvrnuo i na haos na aerodromu.

- Kao što je i očekivano, zvaničnici i vojska su napustili svoja radna mesta. Svi su potrčali kroz vrata na let Kam Aira. Više od 300 putnika je ušlo na let za 100. Avion nije imao goriva, a ni pilota. Nadali smo se da će poleteti - naveo je.

Svedoči da je došlo do gužve i pucnjave.

- Kolege su me nekako ugurale na let - izjavio je guverner.

- Nije moralo tako da se završi. Gadi mi se izostanak ikakvog planiranja od strane avganistanskih vođa - rekao je Ahmadi i zaključio da, ukoliko je i sam tome doprineo, preuzimao svoj deo krivice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading