BAJDEN SE OBRAĆA NACIJI ZBOG AVGANISTANA! Predsednik SAD prekinuo odmor, mediji ga razapinju i otkrivaju ŠTA NAMERAVA!

Autor: Republika

Svet

17.08.2021

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden ranije se vratio s odmora, zbog kog je žestoko napadnut u javnosti svoje zemlje budući da je bio odsutan u trenutku dok se u Avganistanu odvijao haos.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden se vratio u Belu kuću s odmora iz Kemp Dejvida 

Američki predsednik Džo Bajden, koji ovih dana trpi žestoke kritike zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog činjenice što je u trenutku dok su islamski talibanski militanti osvajali tu zemlju on bio na odmoru u Kemp Dejvidu, objavio je da će se obratiti naciji.

Ko je kriv za osmoro mrtvih u Kabulu?

Kako je istakao, glavna tema biće novonastala situacija u Avganistanu i uloga koju je Amerika imala u usponu talibana, odnosno porazu avganistanske armije. 

Šef Bele kuće je odbio da odgovara na pitanja novinara kada je nakon jedan sat posle ponoći između nedelje i ponedeljka sleteo u Vašington, već je kasnije kratko na Tviteru objavio kako će o događanjima, koje mnogi smatraju jednim od najvećih poraza u američkoj istoriji, govoriti pred čitavom nacijom. Inače, kako podseća Dejli mejl, on je trebalo da u Kemp Dejvidu ostane do srede, ali se nakon žestokih napada javnosti, vratio ranije.

Dejli mejl navodi kako se nakon uspeha talibana mogu postaviti brojna pitanja Bajdenovoj administraciji, kao i zbog činjenice da je juče na aerodromu u Kabulu ubijeno najmanje osmoro ljudi nakon što su američke snage zapucale na rulju nesrećnih ljudi. Oni su pokušavali da pobegnu od talibanske strahovlade i ukrcaju se na neki od aviona spremljenih za evakuaciju diplomatskih zvaničnika, ali ih je na vazdušnoj luci dočekao još veći haos. 

 

 

Zasad je potvrđeno da su dvojicu naoružanih Avganistanaca ubili pripadnici američke armije, dok su troje stradali kada su pali sa aviona u letu, budući da su pokušali da se sakriveni kod točkova letelice domognu nekog sigurnog odredišta. Za još troje nije jasno kako su stradali - da li iz vatrenog oružja ili su izgaženi tokom stampeda, ali se zna da su američki vojnici obezbeđivali taj prostor i da se haos odvijao pred njihovim očima. 

- Dan ranije je predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio zemlju koja polako krizu u haos i kojoj preti humanitarna katastrofa, pa se očekuje da će predsednik, koji se tokom izborne kampanje hvalio svojim spoljnopolitičkim iskustvom, objasniti kako su stvari mogle da pođu ovako naopako nakon njegove odluke da povuče sve američke snage iz Avganistana - navodi Dejli mejl. 

Mnogi drugi mediji, pre svega oni iz SAD, pokušavali su da prethodnih dana dođu u kontakt sa osobljem Bele kuće, ali im je automatska poruka sa mejla portparolke te institucije Džejn Psaki, stizalo da se ona vraća tek 22. avgusta. 

Foto: Tanjug/AP

I portparolka Bele kuće Džen Psaki bila odsutna 

Istovremeno, gostujući u emisiji Dobro jutro, Ameriko, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je kako predsednik radi veoma jako na rešenju krizne situacije, te da duži ostanak američkih trupa u Avganistanu ne bi doneo velike promene. 

- Predsednik je posvećen tome da se što pre evakuiše američko stanovništvo. Obratiće se uskoro svom narodu i objasniti mu sve - poručio je Salivan koji je u ponedeljak priznao da su SAD zbunjene i zatečene brzinom napredovanja talibana. 

Mediji traže da ode u istoriju 

Podsetimo, pre šest dana, kada je poslednji put govorio o Avganistanu, Bajden je istakao kako se ne kaje zbog odluke da povuče snage iz te zemlje, ali mediji sada očekuju da bi mogao da ima nešto drugačije viđenje stvari budući da je trpeo snažne udare. 

Protiv njega su se okrenuli čak i levičarski mediji iz SAD, poput CNN i Njujork tajma, koji tradicionalno naklonjeni američkim predsednicima iz redova demokrata. Svi su zaključili da je poraz u Avganistanu najveća sramota za politiku zvaničnog Vašingtona u poslednjih 65 godina. 

- Ovo je politička katastrofa američkog predsednika koji nije bio sposoban da orkestrira situacijom i reši krizu - navodi CNN, dok Vašington post ocenjuje kako će Bajden tokom današnjeg obraćanja naciji verovatno da pokuša da "opere ruke od svega".

Njujort tajms je još brutalniji.

- Bajden bi trebalo da ode u istoriju, bilo to fer ili nefer, kao predsednik koji je predvodio najveći sramotni eksperiment SAD u njihovoj istoriji - istakao je taj list.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading