SRBI U PAKLU AVGANISTANA! Čuju se pucnji na sve strane, pokušali smo da pobegnemo pre šest dana, ali bilo je užasno, ČEKAMO SPAS!

Autor: Republika

Svet

16.08.2021

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, zaposleni u jednoj međunarodnoj firmi u Avganistanu, poslali su apel za pomoć jer se nalaze na prebukiranom aerodromu u Kabulu odakle čekaju na evkuaciju, strahujući za život budući da je u vazdušnoj luci već ubijeno najmanje petoro ljudi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Na hiljade ljudi pokušava da napusti Avganistan  

Svedoci stravične situacije na aerodromu u glavnom gradu AvganistanaKabulu, su i dvojica srpskih državljana, Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji rade za jednu međunarodnu firmu u Avganistanu i koji su pokušali da pobegnu od haosa pre šest dana, ali to im nije pošlo za rukom jer su svakodnevno ostajali bet karata za avionske letove, zbog čega su prinuđeni da čekaju u vazdušnoj luci gde se trenutno odvija pravi rat.

Mnogi, naime, pokušavaju da silom napuste zemlju, pa je nekoliko puta došlo do formiranja smrtnosnog stambeda kada je rulja naroda potrčala ka avionima i ka izlazima na terminale, a osim toga, dogodilo se i nekoliko pucnjava. Prema poslednjim informacijama, stradalo je petoro ljudi.  

- Situacija se menja iz minuta u minut, snage talibana su ušle bez ikakvog otpora u grad, počeli su neki pregovori i predsednik se povukao - prepričao je jučerašnji dan Aleksandar Cvejić, prenose Novosti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Talibani zaseli u predsedičku palatu u Kabulu  

Kako je istakao, on i njegov saputnik čekaju da ambasador Srbije iz Nju Delhija Siniša Pavić dogovori sa nekom zemljom da ih stavi na spisak za evakuaciju.

- Civilni deo aerodroma je zatvoren, a sa vojne strane oko 2.000 Avganistanaca pokušava da uđe kako bi napustili zemlju. Danas je došlo i do upada naoružanog lokalca na aerodrom. Moguće je da je ubijen - ispričao je Cvejić i dodao da je čuo da je još samo jedna državljanka Srbije u Kabulu.

- Nama su ovde pomogle kolege i drugovi koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije da dođemo do ovog bezbednog mesta iz našeg kampa. Mi smo pored ulaza u vojni deo aerodroma gde čekamo da nam se odobri ulaz – ne puštaju nikog ko nije na spisku za evakuaciju - naglasio je Cvejić.

Podsetimo, u nedelju je Siniša Pavić, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Nju Delhiju, koja je nadležna i za Avganistan, ukazao da je Ambasada demantovala informaciju koja se pojavila na društvenim mrežama o tome da će biti organizovan evakuacioni let iz Avganistana, što, kako je naglasio, nije planirano. Pavić je tada istakao da je u kontaktu sa samo jednim novinarem naše zemlje, dok reči o Cvejiću i Pribaku nije bilo.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading