PUT KA MIRU U AVGANISTANU: SAD i Talibani su sporazum o mirnoj primopredaji vlasti POTPISALI još 2020. godine!

Autor:

Svet

15.08.2021

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD i Talibani su još 29. februara 2020. godine potpisali sporazum o mirnoj primopredaji vlasti, i za koji je tada rečeno da predstavlja put ka miru u Avganistanu posle 18 godina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je stajalo tada u sporazumu, Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici pristali su da povuku vojsku iz Avganistana u roku od 14 meseci - ukoliko Talibani održe reč.

Prema sporazumu potpisanom u Dohi, Talibani su pristali na to da ne dozvole Al Kaidi, ali ni bilo kojoj drugoj ekstremističkoj grupi, aktivnosti u oblastima pod njihovom kontrolom.

Ceremoniji, koja je održana u Dohi, glavnom gradu Katara, su prisustvovali tadašnji Američki državni sekretar Majk Pompeo i lideri Talibana.

Šta piše u sporazumu?

U prvih 135 dana sporazuma, Amerika će smanjiti broj trupa u Avganistanu na 8.600, a isto će - proporcionalno tome - uraditi i njihovi saveznici.

Taj potez omogućio je Donaldu Trampu, tadašnjem predsedniku SAD, da, pred američke predsedničke izbore, pokaže da je vratio vojnike kući.

 

 

Sporazum predviđa i mogućnost razmene zatvorenika - oko 5.000 talibanskih zatvorenika i 1.000 pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga biće razmenjeni do 10. marta.

Tog dana su i počeli pregovori Talibana i avganistanske vlade.

Amerika je takođe ukinula sankcije uvedene Talibanima i sarađivala sa Ujedinjenim nacijama da se ukinu i UN sankcije.

Kada je počela invazija na Avganistan?

Amerika je invaziju na Avganistan izvršila 2001. godine, ubrzo nakon terorističkih napada na Njujork.

Do sada je u Avganistanu poginulo više od 2.400 američkih vojnika, a tamo je trenutno još oko 12.000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading