RAMA IZNEO STAV: Ako Avganistanci krenu da beže od talibana Kosovo treba da ih prihvati!

Autor: Republika

Svet

15.08.2021

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovo bi trebalo pozitivno da odgovori na prihvatanje Avganistanaca ako to zatraže Sjedinjene Američke Države, smatra albanski premijer Edi Rama.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official

Edi Rama 

- Ne znam da li su Amerikanci tražili od Kosova da skloni Avganistance koji su kao prijatelji i pristalice savezničkih vojski izloženi (talibanima). Voleo bih da ako je tako, Vlada Kosova da pozitivan odgovor, za svoju čast i Kosovo, naravno - naveo je Rama na Fejbuku.

On je dodao da je na samitu NATO-a i sam izrazio zabrinutost povodom bezbednosti avganistanskih saradnika Alijanse nakon njenog povlačenja iz Avganistana.

Albanski mediji su preneli proteklih dana da su SAD zatražile od Albanije i Kosova da privremeno smeste Avganistance koji se bore protiv talibana u svojoj zemlji.

Ranije je britanska agencija Rojters, objavila da ima saznanja da će Avganistanci završiti na teritorije južne srpske pokrajine Kosovo. Navodno, piše britanska novinska agencija, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je Prištini ponudila i niz ustupaka ukoliko primi došljake, kao i ekonomske olakšice i pomoć. 

- SAD su ponudile ekonomske i političke ustupke Prištini za prijem nekoliko hiljada Avganistanaca, ali u Vašingtonu postoji zabrinutost o sposobnostima prištinskih vlasti da to učine - javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Foto: Tanjug/AP

Talibani opkolili glavni grad Avganistana

Talibani započeli ofanzivu na Kabul

Podsetimo, situacija u Avganistanu je sve zategnutija, a talibanski pobunjenici započeli su ofanzivu na Kabul, opkolivši avganistansku prestonicu, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Neposredno pre nego što su talibani ušli u Kabul, granični prelaz Torkham sa Pakistanom, poslednji položaj koji je još uvek pod kontrolom avganistanske vlade, pripao je terorističkoj grupi. Tako pobunjenici sada kontrolišu sve granične prelaze u Avganistanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Komandant 1001

15.08.2021 11:33

Rama, šta ti imaš sa Kosovom...trpaj te talibane u svoje dvorište !