AMERIKANCI U STRAHU OD NOVIH NAPADA NA GODIŠNJICU 11. SEPTEMBRA! Ministarstvo izdalo upozorenje: Probudila se Al Kaida!

Autor: Republika

Svet

14.08.2021

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD (DHS) upozorilo je da predstojeća 20. godišnjica napada 11. septembra, kao i pojedini verski praznici, mogu da podstaknu napade ekstremista.

Foto: Tanjug/AP

Napad na kule "bliznakinje"

DHS, međutim, nije naveo ništa o konkretnim pretnjama, ali je upozorio na povišen rizik od napada, a kao razlozi koji bi mogli da podstaknu napade navedeni su rasna i etnička mržnja i ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa, prenosi AP.

Ministarstvo je upozorenje uputilo javnosti, kao i lokalnim vlastima i saveznim državama, a ono je zasnovano na obaveštajnim podacima drugih nadležnih agencija.

Slično upozorenje izdato je u maju, a Ministarstvo ističe da domaći ekstremizam ostaje prioritetno pitanje za službe SAD.

Foto: Tanjug/AP

Teroristički napad na kule "bliznakinje"

DHS je ukazao i da je Al Kaida na Arapskom poluostrvu, posle četiri godine, ponovo izdala časopis Inspiracija, ocenjujući da je to očigledno urađeno uoči 20. godišnjice napada 11. septembra, prenosi Telegraf.

Sećanje na 11. septembar

Podsetimo, napad na kule "bliznakinje" u Njujorku dogodio se 11.septembra 2001 godine. Samoubilački napad terorista trajao je 51 minut. Tog jutra, 19 pripadnika Al Kaide su oteli četiri aviona, puna putnika i goriva. 

Foto: Tanjug/AP

U stravičnom napadu živote je izgubilo oko 3.000 ljudi

Prva letilica udarila je u 8 sati i 46 minuta u jednu od kula "bliznakinja" Svetskog trgovinskog centra. Sedamnaest minuta kasnije drugi avion se zario u drugi neboder.

Zgradu Pentagona u Vašingtonu, u 9 sati i 37 minuta, udario je treći avion. Četvrti se, pod nerazjašnjenim okolnostima, srušio u Pensilvaniji. Pretpostavlja se da je njegov cilj bila ili Bela kuća ili jedna nuklearna elektrana.

U tom napadu poginulo je oko tri hiljade ljudi iz 90 zemalja.

Odgovornost za teroristički napad preuzela je Al Kaida, a američke snage ubile su njenog lidera Osamu bin Ladena u u Pakistanu 2011. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading