KARIĆI NA UDARU AMERIČKIH SANKCIJA ZBOG LUKAŠENKA! Crno im se piše, predsednik Belorusije im omogućio zemljište kod Minska od 800 miliona dolara!

Autor:

Svet

14.08.2021

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sin Bogoljuba Karića, Nebojša Karić, našao se na listi američkih sankcija zbog veza i unosnih poslova s režimom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kog na Zapadu optužuju za diktaturu i žele da mu vide leđa.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko zadao glavobolje Bogoljubu Kariću 

Nebojša Karić, sin biznismena i lidera Pokreta snaga Srbije (PSS) Bogoljuba Karića, završio je na crnoj listi američkih vlasti zbog sporne povezanosti i poslovanja s režimom Aleksandra Lukašenka u Belorusiji. Pod američkim sankcijama su i njihove porodične kompanije.

Karići su koristili veze sa Lukašenkom da bi njihove firme u Belorusiji dobijale unosne državne poslove. Između ostalog, kako je još u maju pisao i Srpski telegraf, u jednoj od svojih firmi zaposlili su i snajku beloruskog predsednika (udata za njegovog najstarijeg sina Viktora).

Pod sankcije su, kako se navodi u objavi američkog trezora, stavljena lica i firme koje su bile "novčanici" režima i obezbeđivali sredstva predsedniku Lukašenku za lično bogaćenje, ali i za finansiranje njegove koruptivne i brutalne vlasti. Mrežu koja je održavala Lukašenkov nasilni režim činili su, kako se dodaje, i članovi porodice Karić.

Njihove građevinske firme dobijale su brojne povlastice od Lukašenka, između ostalog, državno zemljište u okolini Minska vredno 800 miliona dolara, poreske olakšice ili potpuno ukidanje poreza, a za infrastrukturne radove koristile su državne resurse.

- Porodica Karić smatra se bliskom Lukašenku. "Dana holdings" osnovan na Kipru navodno je ponudio zaposlenima slobodan dan za učešće na skupu podrške Lukašenku posle nameštenih izbora u avgustu prošle godine, a u poslovnom prostoru firme nalazi se umetnička galerija koju vodi Lukašenkova snaja - navodi američki trezor.

Foto: Tanjug/AP

Nebojša Karić na spisku američkih sankcija 

Osim "Dana holdings", na crnu listu stavljene su i njegove beloruske ispostave "Dana astra", "Emirates blue sky" i "Dubai waterfront".

Više od decenije, kako su istražili domaći i strani mediji, traju veze Karića i Lukašenka. Karićeve firme su, ukazivano je, dobile oko 400 hektara zemlje. Uz to su i najveći građevinski investitori u Minsku, ali nijedan graditeljski poduhvat nisu završili kako je predviđeno uprkos grandioznim obećanjima. Umesto staklenih kula i nebodera, po Minsku su nicale obične stambene zgrade od cigle.

Inače, nije to prva i jedina zabrana koju su Karići dobili iz Vašingtona. Zbog problematične saradnje s Miloševićem tokom devedesetih njihova imovina u SAD bila je zamrznuta, a čitavoj porodici tada je bio zabranjen ulazak u državu. I 2006. braća Karić su se našli na crnom spisku SAD jer su preko kongresmena Kurta Veldona, kako su objavili američki mediji, pokušali da izdejstvuju dobijanje američke vize. Dragomir Karić tvrdio je da to nije tačno, te da on i Bogoljub imaju dozvolu za ulazak u SAD.

Niko od članova porodice Karić nije odgovarao na naše pozive. 

Novinari im krivi za sankcije

Predsednik direktorskog borda kompanije "Dana holdings" Vibor Mulić najavio je da će ta kompanija iskoristiti sve pravne mere za hitno ukidanje donesenih mera. Ocenio je da su razlog za sankcije protiv kompanije i Nebojše Karića izveštavanje grupacije istraživačkih medija, čiji navodi nisu potkrepljeni nijednim dokazom i temelje se "na veoma nesolidnom radu povezane grupe istraživačkih novinara". 

- EU je iskoristila te neproverene navode, verujući autorima na reč, kao osnovu za uvođenje sankcija, previđajući da ne postoji mogućnost da Evropski sud prihvati prihvati novinske članke kao dokazni materijal. Na osnovu tako pravno neutemeljene pogrešne olduke EU smo i dopseli na sankcionu listu SAD - ocenio je Milić.     

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading