ČUDO U CRKVI: Na IKONI BOGORODICE narod ugledao BOŽANSKI PRIZOR! (FOTO/VIDEO)

Autor: Republika

Svet

13.08.2021

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gomile hodočasnika krajem avgusta hrle u Crkvu manastira na ostrvu Lipsi u Grčkoj, da se poklone ikoni koja je povezana sa jedinstvenim čudom cvetanja osušenih grana ljiljana, koje se od 1943. ponavlja svake godine.

Republika

Foto: printskrin

Čudo se desilo i ove godine

Tako su cvetovi ljiljana pred praznik Uspenja Presvete Bogorodice procvetali i ovih dana.

I ove godine na ikoni Presvete Bogorodice Harsoske, na osušenim granama ljiljana, pojavili su se cvetovi. Specifična ikona “Panagia tu Haru” , na kojoj se to događa, nalazi se u Grčkoj, u skromnoj vizantijskoj crkvi koju su 1600. godine sagradili monasi iz Patmosa u Lipsiju, prenosi sajt Prijatelji Božji.

Ikona Bogorodice ne drži Hrista Mladenca u naručju kao obično, već Krst sa Njenim Sinom raspetim na njemu. To je jedinstvena kompozicija, koja prikazuje tugu majke i muke koje je prošla, primajući svoje mrtvo dete nakon neverovatno okrutnog i sramotnog mučeništva.

Bogorodica Haroska već stotinama godina blagosilja ostrvo Lipsi. Međutim, čudo sa ljiljanima prvi put se desilo za vreme Drugog svetskog rata (1943.) i od tada ponavlja se svake, pa i ove godine. Tako su cvetovi ljiljana na osušenim granama procvetali i ovih dana.

Republika

Foto: printskrin

Bogorodičini ljiljani

Prema svedočenjima, u aprilu 1943. godine mlada devojka je položila bele ljiljane na ikonu Panagia tu Haru kao dar Presvetoj Bogorodici. Kako su dani prolazili, ljiljani su prirodno uvenuli. Tri meseca kasnije, u julu 1943. posetioci su primetili da su osušeni ljiljani počeli da oživljavaju. Kako se bližio praznik Uspenja Presvete Bogorodice, nicali su pupoljci, mirisali na mošus, i potpuno su procvetali na dan proslave.

Čudo se ponavlja

Ljudi koji posećuju malu crkvu u Panagiji kako bi se poklonili ovoj posebnoj ikoni Presvete Bogorodice, kažu da se ovo čudo ponavlja svake godine u isto vreme, piše Objektiv.

Sada čudotvornu ikonu krase i nadimci "bogorodični ljiljani". Cveće se stavlja na ikonu u proleće, koje se zatim prirodno osuši i na proslavi Uspenja procveta, stvarajući mirisne pupoljke.

Inače, manastir Bogorodice Haroske nalazi se jedan kilometar izvan glavnog naselja Lipsi. I manastir i ikona datiraju iz 1600. godine, kada su dva monaha stigla na ovo ostrvo. Crkva, trobrodna, u vizantijskom stilu, odlikuje se niskom kupolom i nepravilnim lukovima, koji stvaraju neobičan šarm, u kombinaciji sa nekoliko uskih prozora.

Ljiljani koji procvetaju nude se kao blagoslov "Bogorodice Haroske" svakom hodočasniku, ali istovremeno ona je veliki "kamen spoticanja" za nevernike, koji sada "izučavaju vrste ljiljana, kako bi objasnili ovaj fenomen prihvatljivim tumačenjima".

Pa ipak, koliko god da se trude, Njeno čudo se nastavlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading